Gazdaság

2012.09.24. 08:45

Gyengült a forint hétfőn délelőtt

Az euró/dollár jegyzést követve gyengült hétfőn délelőtt a forint a péntek esti záró értékhez képest a legfontosabb devizákkal szemben.

MTI

Az eurót 283,10 forinton jegyezték délelőtt tíz órakor a bankközi deviza kereskedelemben a kora reggeli 282,37 forint és a péntek esti 281,93 forint után.
   
A dollár 218,80 forint volt hétfő délelőtt a péntek esti 217,10 forintot követően.
   
A svájci frankot 234,00 forinton jegyezték a múlt hét végi 232,76 forint után.
   
A japán jen pedig 2,8048 forintra erősödött hétfő kora délelőttre a péntek esti 2,7789 forintról.
   
Az euró dollárárfolyama enyhén esett hétfő reggelre a bankközi piacon, de még ezzel együtt is magasabban jegyzik a múlt heti 1,2919 dolláros minimumnál. A péntek esti záró 1,2986 után 1,2935 dolláron jegyezték hétfőn kora délelőtt.
   
Az Európai Központi Bank kötvénypiaci intervenciós programbejelentésének köszönhetően a múlt hét elejére egészen 1,3172 dollárig, négy havi csúcsra futott fel az euró, az erősödő lendület azóta kifulladt, és az euró árfolyama konszolidációs fázisba lépett a spanyol segélycsomag-kérelem, illetve a görög segélycsomag feltételeinek teljesítése körül kialakult bizonytalanság miatt. A múlt héten emellett számos, a világgazdasági fellendüléssel szemben aggodalmakat keltő ázsiai, európai és amerikai makrogazdasági adat is napvilágot látott, fokozta a piaci kockázatkerülést.
   
A forint árfolyamára - az euró/dollár jegyzés mellett - a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése lehet még lényeges hatással, a piac ugyanis megosztott annak eredményét illetően. A Raiffeisen elemzői szerint az inflációs jelentés birtokában kamattartás mellett dönthet a Monetáris Tanács, ugyanakkor a testület kamatcsökkentési ciklust preferáló többsége is érvényesítheti akaratát, ami gyengítheti a forintárfolyamot.
   
A lengyel zloty 0,28 százalékkal, a cseh korona 0,19 százalékkal, a horvát kuna 0,25 százalékkal gyengült hétfőn reggel, a román lej és a szerb dinár árfolyama pedig szerény mértékben erősödött az euróval szemben, 0,04, illetve 0,09 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!