Ki viszi tovább a céget?

2019.05.22. 07:00

Fórumot tartott a családi vállalkozások utódlásáról a megyei kereskedelmi és iparkamara

A családi vállalkozások körében egyre nagyobb kihívás a generációváltás, a cég átadása az utódoknak.

Hajdu Péter

E témakörben szervezett fórumot tegnap a megyei kereskedelmi és iparkamara. Kovács Dezső alelnök, az ipari tagozat elnöke megnyitójában emlékeztetett, hogy a kamara programjai között fontos témaként kezeli a családi vállalkozások generációváltásának segítését. A hazai mikrovállalkozások 95 százaléka, a közepes méretű, illetve nagyvállalatok 20 százaléka családi keretek közt működik, és a generációváltás problémájával Magyarországon mintegy 30 ezer vállalkozásnak kell napjainkban szembenéznie. A témáról már számos tanulmány is készült. A Budapesti Gazdasági Egyetem tanársegéde, Mosolygó-Kiss Ágnes a BGE-n e témakörben folytatott felmérés alapján tartott előadást. A kis- és középvállalkozások, valamint a családi vállalkozások közötti különbségekről, hasonlóságokról számolt be, majd beszélt a családi vállalkozásokon belüli öröklésről. A lefolytatott interjúk alapján szólt az átadás nehézségeiről, az utódok fogadókészségéről.

A program második részében pedig meghívott szlovén és magyar családi vállalkozások tulajdonosai számoltak be saját gyakorlatukról.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!