Gazdaság

2015.09.22. 13:38

Fórum az exportról - Magyarország kelet után délre is nyitni akar

Zalaegerszeg - A Külgazdasági és Külügyminisztérium(KKM) a hazai cégek külpiacra lépését ösztönzi azzal a fórumsorozattal, amelynek 8. állomása Zalaegerszeg volt.

Arany Horváth Zsuzsa

A zsinagógában a zalai vállalkozások és banki szféra képviselői előtt mondott köszöntőt Balaicz Zoltán polgármester, jelezve, a megyeszékhely önkormányzata folyamatosan tárgyal a KKM-mel munkahelyteremtésről, s hamarosan kedvező bejelentést tesznek. A minisztérium képviseletében dr. Szabó László, a miniszter helyettese vázolta a gazdaság exporteredményeit, a külgazdasági kapcsolatok fejlődését. Kiderült, az export magyar GDP-hez mért aránya 95 százalék, ennek 85 százaléka multinacionális nagy cégekhez kötődik. A tárca a háttérszervezetekkel (bank, kereskedőház, befektetési ügynökség) törekszik, hogy a kis és középvállalkozások is kikerülhessenek a külpiacokra. Adatbázisukban jelenleg 3000 kis cég szerepel. Az előadó szólt a keleti és déli nyitásról, melynek eredménye többek közt: az arab világban keresett a magyar retek, Mongóliában pedig piacvezetők vagyunk a csokiértékesítés terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!