Erőforrásaink okos használata

2017.10.27. 12:00

A Fenntarthatósági Hálózat nyári egyeteme az ősz jegyében a BGE-n

A Föld erőforrásainak végességére és a technológiai robbanásra egyszerre hívta fel a figyelmet a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karán tartott kétnapos tanácskozás.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto

- Öt éve nyitotta meg nálunk a kapuit a zöld kampusz, amely legfontosabb vállalása, hogy környezettudatos fiatalságot neveljen, akik az inspiráció hatására tudományos kutatásaikkal is szolgálhatják a környezetvédelmet – mondta a Green Coorporation konferencia szervezője, Balázsné dr. Lendvai Marietta főiskolai docens, a BGE Fenntarthatósági Hálózat elnöke a konferencia tegnapi szünetében. – A kétnapos program során a budapesti anyaintézmény kollégáit is meghívtuk, így gyakorlati foglalkozásokra is sor kerülhetett, a hallgatók maguk is interaktív módon foglalkozhattak a témakörökkel.

Fotó: Pezzetta Umberto

A BGE GKZ hallgatóit oktatóik évek óta ösztönzik arra, hogy a fenntarthatósági tudományterületekkel foglalkozzanak, hogy az érdeklődésük kézzelfogható kutatási eredményeit a TDK- és szakdolgozatokban hasznosítsák. A BGE GKZ tanárai az egyetem falain kilépve is dolgoznak e misszión, a Green Coorporation keretében hamarosan középiskolai tanároknak szeretnének módszertani továbbképzést tartani a fenntarthatóság oktatásának témakörében.

A fenntarthatóság mérésének lehetőségeiről kedden dr. Szigeti Cecília győri egyetemi docens beszélt a hallgatóságnak, szerdán pedig a fenntarthatóság és az okoskorszak összefüggéseiről tartott előadást Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet-európai üzletfejlesztési igazgatója, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

- Szeretnék eszmecserét folytatni a közönséggel – mondta elöljáróban Pongrácz Ferenc, aki visszatérő előadója az egerszegi karnak.

A közös gondolkodás két irányból közelítette a fenntarthatóságot: egyfelől a Föld népessége gyors ütemben nő, ennek következtében egyre többen aknázzák ki az erőforrásokat, másfelől a technológiai fejlődés talán soha nem látott lépcsőfokra lép napjainkban, s ez utóbbinak az előnyeit kellene kihasználni, az előbbi jelenség által keletkező problémák leküzdésére. Nem is gondolnánk, jelezte, hogy a legtöbb mobil-előfizetés Afrikában van, miközben sok helyen sem víz, sem áram nincs.

- Mindehhez társul a globális felmelegedés, a rapid klímaváltozás, s erre a problémacsomagra is választ kell találni a tudományban, s az említett fejlődésnek, remélhető, hogy az informatika és a mesterséges intelligencia az ember hasznára válik – mondta lapunknak Pongrácz Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!