Gazdaság

2015.06.30. 11:24

Felhasználnák a helyi termékeket, de több problémával kell szembenézni

Fórumra hívta a Zala Termálvölgye Egyesület és a Hévíz TDM Egyesület a hévízi hotelek séfjeit, étteremvezetőket és a szálláshelyek képviselőit. A cél az volt, hogy felmérjék a helyi termékek felhasználásával kapcsolatos igényeket és a felhasználási lehetőségeket.

Keszey Ágnes

Napjainkban sok szó esik a helyi termékekről – ezek azok a termények, áruk, melyek lakóhelyünk ötven kilométeres körzetében állítottak elő. Felhasználásukat, a rövid ellátási láncok kialakítását sok szervezet szorgalmazza, a szállodákban, éttermekben azonban nem jelentős a felhasználásuk, vagy szinte nincsenek is jelen.

–  A szakemberek érzik és tudják, hogy a helyi és környékbeli, hagyományos termékek népszerűek. Maximálisan örülnének, ha el tudnák mondani, hogy helyi alapanyagokat használnak fel, akár a kisebb, akár a nagy, több száz fős éttermek, ám ezt sokszor akaratukon kívül nem tudják megtenni, A beszerzésekre fordítható árakat a menedzsment határozza meg. Hiába szeretne a konyhafőnök jó minőségű helyi árut beszerezni, ha nincs rá kerete  – szögezi le a fórumon elhangzottak alapján Szabó Tibor, a Zala Termálvölgye Egyesület munkaszervezetének vezetője.

Barcza Zoltán, Nagy Anita Lilla és Lajkó Ferenc

A fórumom a résztvevők arra az elhatározásra jutottak, hogy apró lépésekkel azonban el lehet kezdeni ezt a folyamatot.

– A cél, hogy elkészüljön egy adatbázis a környékbeli termelőkről. Fontos, hogy legyen olyan köztes szereplő, ki ellátja a logisztikai feladatokat: összehangolja a kapcsolatot a termelők és akár a sok száz főt ellátó szállodák között -mutat rá Szabó Tibor.

Molnár Szabolcs, Barcza Zoltán. Fotó: Szabó Tibor

Sokszor az is gondot okoz, hogy egy-egy helyi termelő nem tudja rendszeresen szállítani azt a mennyiséget, amelyre szüksége van a vendéglátóhelynek.

- Minden helyi terméknek meg lehet találni a helyét:  a kézműves termékek kisebb mennyiségben készülnek, nyilván ezeket ezt nem lehet egy több száz fős hotelbe bevinni. De például ott is ott lehet egy lekvár a reggelizőasztalom, mint választási lehetőséget, vagy egy kézműves pálinka bárban, mint különlegesség. Ezek mellett vannak olyan termékek – a fórumon például a földieperrel volt szó – melyeket nagyobb tételben tudnának szállítani a termelők, s felhasználni a konyhák  – mutat rá az egyesület szakembere.

A fórum tapasztalatai alapján készül majd egy tanulmány is, kiegészítve egy több száz fős felmérés eredményeivel, mely a lakosság vásárlási szokásait kutatta. Ősszel szerveznek majd egy vevőtalálkozót, ahol a vendéglátós, gasztronómiai szakemberek találkozhatnak a termelőkkel és ismerhetik meg kínálatukat a termelők pedig az igényeket. A tervek szerint a térségben több étterem összefogásával olyan menüsorok is megjelennek a kínálatban néhány hétig, melyek helyi alapanyagok felhasználásával készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!