Gazdaság

2016.05.12. 15:07

Fagykárenyhítésről és piaci anomáliákról

Zalaegerszeg - Meghosszabbították a területalapú egységes támogatási kérelmek beadási határidejét, így május 17. helyett május 23-ig adhatják be a gazdálkodók az MVH-hoz szankciómentesen a támogatási kérelmeiket.

Hajdu Péter

Többek között ezt jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke. Elmondta, megyénkben eddig mintegy 3 ezer kérelmet adtak be, ami a tavalyinak időarányosan 80 százaléka. Felhívta a gazdálkodók figyelmét, minél előbb egyeztessenek ez ügyben a falugazdászokkal.

A május 23-i szankciómentes határidőt követően is lehet még módosítani a kérelmeket, de ebben az esetben munkanaponként 1 százalékkal csökkenni fog a támogatás összege. Mint a kamara elnöke elmondta, nagyon fontos, hogy pontosan kerüljenek kitöltésre a kérelmek, egyeztessék a személyes adatokat a későbbi problémák elkerülése érdekében.

Süle Katalin:  A kárenyhítési alapban 24 milliárd forint áll rendelkezésre

Április 20-21-én, illetve 25-én országszerte komoly károkat okozott a fagy, a felmérések alapján Zala megyében a csonthéjasokat és az epret érte legnagyobb mértékben kár, továbbá az alma-, körte- és szőlőültetvényeket, sőt a megye több pontján a kikelt kukorica is károsodott. Mint Süle Katalin elmondta, azok a gazdálkodók tudják igénybe venni a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert, akik már beadták a területalapú támogatási igényüket. A kárenyhítési alapban erre a célra 24 milliárd forint áll rendelkezésre, s a fagykárral sújtottak a földbérleti díj mérséklésére is jogosultak. A fagykár-enyhítés további feltétele, hogy a károsult növénykultúra hozamcsökkenésének meg kell haladnia a 30 százalékot, az üzemi szintű hozamcsökkenésnek pedig a 15 százalékot, valamint a termőföldnek az egységes kérelem benyújtásakor, a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésekor és a kárenyhítési juttatás iránti kérelem benyújtásakor is használatban kellett lennie. A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet az adott év november 30-ig lehet beadni, a kárenyhítési hozzájárulás befizetésének határideje pedig szeptember 15.

A sajtótájékoztatón a kamara elnöke kitért a sertéstartók és a tejtermelők nehéz piaci helyzetére is. A sertéstartók legnagyobb gondja, hogy tartósan alacsonyak, élősúlyban kilónként 260-310 forint közöttiek a felvásárlási árak, szemben a 360-370 forint közötti önköltséggel. Ugyanez a helyzet a tejjel, aminek a felvásárlási ára kilónként 70 forint alá esett, miközben ugyanekkora egységnyi terméknek az előállítása több mint 100 forintba kerül a termelőknek. A helyzetet mindkét esetben az orosz piaci embargó okozza, kétféle módon. Egyrészt a hazai termék előtt megszűnt ez a piac. De nemcsak a hazai, hanem más uniós országok piaci lehetőségei is korlátozódtak, s az emiatt felhalmozódó termékeket dömpingáron zúdítják oda, ahová lehet, így hozzánk is.

Szó esett továbbá az ország vízgazdálkodásának szükséges szabályozásáról, javításáról, mintegy 100 ezer kilométernyi meglevő csatornahálózat karbantartásának, összekapcsolásának szükségességéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!