Gazdaság

2011.09.15. 17:47

Fagy után aszály: kevés körte került a raktárakba

Bár egy laikus nem is gondolná, de a Dunántúl dél-nyugati része idén nyáron kevesebb csapadékot kapott, mint az Alföld. Ezért a korábbiaknál jóval hamarabb, már most a végéhez közeledik a nagykanizsai Gyümölcskert Zrt.-nél a körte betakarítása, ami mennyiségben is elmarad az átlagtól.

Horváth-Balogh Attila

Mindezt Sipos Gyula elnök- vezérigazgatótól tudtuk meg, aki azt is elmondta: a mezőgazdaságot, azon belül a gyümölcságazatot idén nem csak a csapadék hiánya sújtotta.

– Nem egy sikeres év lesz ez, kezdődött tavasszal a faggyal, ami sokkal nagyobb mértékben károsította a gyümölcsöket, mint ahogy azt első látásra gondoltuk volna – magyarázta a szakember. – Így most lényegesen kevesebb termést takaríthatunk be, mint amennyire számítottunk. Azt is hamarabb a kelleténél, ugyanis mostanra gyakorlatilag befejeződtek a munkálatok, míg korábban általában csak október közepe táján került be a hűtőkbe az utolsó gyümölcs. Ráadásul ha a fagy nem lett volna elég, jött a szárazság, s a fákon maradt termés sem nőtt meg akkora méretűre, amekkora elvárható lett volna. Én nem emlékszem még egy ilyen évre, amikor ekkora szárazság lett volna – most az Alföldön több csapadék hullt, mint Nagykanizsa körzetében, holott hosszú ideig ez a térség az ország legcsapadékosabb területei közé tartozott.


Sipos Gyula jelezte: sajnos, a vízhiány nemcsak a gyümölcsfákra, hanem a többi növényre, azaz a szántóföldi kultúrákra, a repcére, búzára, kukoricára is káros hatással volt. Ennek megfelelően várhatóan a cég árbevételei lényegesen csökkennek. A kieső összeget azonban igyekeznek úgy pótolni, hogy a környékbeli termelőktől is vásároltak fel körtét.

A szárazságnak volt azért aprócska előnye is: a gyümölcsök beltartalmi értéke talán jobb, több a szárazanyagtartalmuk és aromásabbak. Ez persze, sovány vigasz a termelőknek, mert a 70 százalékosra becsült termésmennyiség- csökkenést nem ellensúlyozza. A piacokon megnehezíti a magyar termelők érvényesülését, hogy a nyugat-európai (németországi, ausztriai) termések jobbak lettek, így komoly konkurenciát jelentenek. Ez vélhetően meghatározza majd az árakat is, amelyek emiatt a tavalyi szinten mozognak majd.

A Gyümölcskert Zrt. jogelődje, a Nagykanizsai Állami Gazdaság 1961-ben jött létre 3 kisebb területű állami gazdaság összevonásával, összesen 4100 hektárnyi területtel. A cég ma közel 900 hektárnyi területen termel, ebből 300 hektáron gyümölcsöt, 567 hektáron pedig szántóföldi növényeket.


Folyamatos az ültetvényfelújítás
Pár évvel ezelőtt elkezdődött a kiöregedett, 50 éves körüli, s egyre kevesebb termést adó gyümölcsfák kivágása, illetve pótlása. A munkálatok keretében eddig már 27 hektáron ültettek új körtecsemetéket. Legutóbb Zalasárszegen szanáltak fákat, ezek helyére az ősz folyamán telepítenek újakat, a régi bevált fajtákból, amiket a piac kedvel. Ezek közé tartozik például a Clapp kedveltje, a Bosc kobak, Packham ´s Triumph, az újabb fajták közül pedig a Lujza. Terveik közt szerepel jövőre meggyültetvényük méretének növelése is újabb csemeték ültetésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!