Gazdaság

2017.07.27. 16:17

Ezüstérmet nyert a gyenesdiási kreáció, a maracujás csokifagyi a nemzetközi versenyen

Somogyi Renáta "Il mio Cioccolato" kreációja lett a második helyezett a fagylalt világbajnokság (Gelato World Tour) európai döntőjén, így ősszel ez a fagyi fogja képviselni Magyarországot a világbajnokságon.

Keszey Ágnes

A hideg nyalánkságok kontinensviadalát a hét elején rendezték meg az olaszországi Bolognában, ahol a korábbi hazai döntő eredménye alapján három magyar fagylaltozó is versenybe szállt. Fekete teás málnát készített bergamottal és pisztáciával a székesfehérvári Damniczki Cukrászda képviseletében Damniczki Balázs, epres-málnás mascarponét a dunaharaszti Marcella Cukrászda munkatársa, Karl Zsolt.

A gyenesdiási Somogyi Renáta (Bringatanya) ezüstérmet nyert az európai döntőn.

- A versenyen  nem a fagyizót, hanem magát  a fagylaltot kell nevezni. Ami továbbjutott a magyar fordulón, kötelező volt továbbvinni erre az európai versenyre. Az én fagyim Nyugat-Afrikából származó, 70,5 százalékos étcsokoládéból készült, ezt a dél-amerikai maracuja gyümölccsel párosítottuk, karamellizált ostyalapokkal és saját készítésű csokoládéöntettel – mesélte Somogyi Renáta.

A nemzetközi trendekkel kapcsolatban azt tapasztalta, hogy a versenyzők legtöbbje próbálta saját országa jellegzetes ízeit bemutatni, minél több saját termesztésű és készítésű alapanyagot felhasználni. A döntőn egy óra alatt kellett elkészíteni a fagyikat. Húsz pontot lehetett kapni a kinézetre, ötvenet az ízre, harmincat az állagra és be is kellett mutatni a kreációkat.

Somogyi Renáta az eredményhirdetésen
Fotó: Somogyi József

Az első egy holland versenyző mézes-joghurtos fagyija, melybe eper és dió is került, a harmadik egy görög fagylaltkészítő sós karamellás, mogyorós hideg nyalánksága. A gyenesdiási maracujás étcsokoládéfagyival együtt e kreációk, illetve készítőik is megmérkőznek a szeptemberi, Riminiben  megrendezendő világbajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!