sokszor feleslegesen

2019.07.13. 06:20

Évente kilencmilliárd forintért váltunk ki antibiotikumokat

Magyarországon európai viszonylatban az átlagnál kevesebb antibiotikumot használnak, viszont a felhasználás módja gyakorta észszerűtlen az Egészségügyi Világszervezet szerint.

Forrás: Shutterstock

„A betegek évente csaknem kilencmilliárd forintot fizettek a gyógyszertárakban antibiotikumokért az elmúlt három esztendőben” – mondta a Világgazdaságnak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Tavaly és tavalyelőtt 8,7 milliárd forintot, 2016-ban pedig valamivel több mint kilencmilliárd forintot fordítottak bakteriális fertőzés okozta megbetegedések kezelésére – derül ki a NEAK adataiból.

Összehasonlításképpen: az egészségbiztosító adatai szerint a vényköteles gyógyszerek bruttó fogyasztói ára 2017-ben 477 milliárd forintot tett ki, abban az évben a támogatott patikaszerekért 124 milliárd forintot fizettek betegek, egy évvel korábban még 121 milliárdot.

Magyarországon a legtöbb antibiotikumot december és március között írják fel az orvosok, a legkevesebbet pedig június és augusztus között.

Az Egészségügyi Világszervezet tavaly megjelent tanulmányában – amelyben a magyarországi antbiotikumrezisztencia visszaszorítására hívják fel a figyelmet – kiemelik, hogy

bár Magyarországon európai viszonylatban az átlagnál kevesebb antibiotikum fogy, a felhasználás módja gyakorta észszerűtlen.

Az adatok szerint a pácienseket gyakran szükségtelenül kezelik széles spektrumú antibiotikummal, ami súlyosabb mellékhatásokhoz, magasabb költségekhez és a rezisztencia gyorsabb kialakulásához vezethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában