Gazdaság

2015.07.06. 15:14

Uniós források: az utolsó lehetőség?

Zalaegerszeg - Az Európai Unió 2014-től 2020-ig terjedő tervezési időszakában mintegy 12 ezer milliárd forint támogatásra számíthat Magyarország. Milyen kormányzati koncepció alapján, s milyen célokra adnak támogatást?

Hajdu Péter

A pályázati roadshow keretében erről tartottak szakmai fórumot hétfőn a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A fő téma az uniós pénzekkel gazdálkodó operatív programok közül a legnagyobb, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) volt – arról esett szó, hogy a vállalkozások idén milyen pályázati lehetőségekkel élhetnek. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, valamint a megyei és városi önkormányzat által szervezett roadshow-t dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.

– Mi a tétje a 2014-2020-as uniós források megszerzésének? Sok minden, de egy biztos: Magyarországnak és azon belül Zala megyének fel kell készülnie a 2020 utáni évekre, ugyanis előfordulhat, hogy akkor már uniós források nélkül, vagy visszafizetendő uniós forrásokból kell működtetni a magyar gazdaságot – mondta egyebek közt.

Közéleti személyiségek, köztük a város és a megye vezetői hallgatják Csepreghy Nándor előadását. Fotó: Seres Péter

A megyei közgyűlés elnöke felidézte a kormánydöntést, miszerint a támogatási összegek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre kell fordítani. Zala megyében a turizmust és a mezőgazdaságot említette a munkahelyteremtés fő területeként. A gazdaságfejlesztésnek elsősorban a helyi gépipar és az innováció a várományosa.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen elmondta, hogy már több pályázat megnyílt. Július 9-től több mint 85 milliárd forint értékben lehet beadni pályázatokat, és az év végéig 2800 milliárd forint értékben nyílik meg újabb 133 pályázati lehetőség. A helyettes államtitkár is feltette a kérdést, 2020 után lesz-e a mostanihoz hasonló külső forrás? Ezt nem tudni, ezért a jelen uniós tervezési időszak az utolsó lehetőség arra, hogy a magyar gazdaság olyan növekedési pályára álljon, amely jóvoltából a 2020 utáni időszakban megtermelhetők a további fejlesztésekhez szükséges források. Csepreghy Nándor az uniós támogatási politikát is jelentősen befolyásoló tényezőként szólt a görög válságról, valamint a közeledő brit és spanyol választásokról. Kijelentette, az EU jövője a jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

Csepreghy Nándor: Azok kaphatnak támogatást, akik hozzá tudnak járulni a gazdaságnövekedési célokhoz

Balaicz Zoltán polgármester a vállalkozásokat segítő önkormányzati program eddigi eredményei között említette a kereskedelmi és iparkamarával, a VOSZ helyi szervezetével és a vállalkozásfejlesztési alapítvánnyal kötött megállapodásokat. Az első eredmények között szólt az önkormányzati kamattámogatási rendszer elfogadásáról, a 2,5 millió forint adóalapig terjedő iparűzésiadó-mentességről, a helyi vállalkozói alapból megvalósítható, önkormányzati infrastrukturális segítség lehetőségeiről, az északi ipari park által elnyert Tudományos és Technológiai Park címről, a duális mérnökképzésről.

Balaicz Zoltán a gazdaságfejlesztési kezdeményezések legfontosabbjai közt említette a megyeszékhely és az M7-es összeköttetését biztosító kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építését, amely kormányzati támogatást feltételez. Elmondta, a megyeszékhely 2020-ig 11,2 milliárd forint fejlesztési forrást tud felhasználni. A város új, támogatásösztönző rendeletében megteremtették az északi ipari park területének 600 hektárra történő növelését. Bejelentette, szeptember 1-jétől az új, Deák téri ingatlanban a pályázatokban segítő önkormányzati fejlesztési irodát nyitnak.

Nagy András, a ZMVA ügyvezetője a GINOP prioritásairól tartott előadást, majd a július 9-től elérhető három pályázati lehetőségről volt szó. Ezek a kis- és középvállalkozások kapacitásbővítését, a beruházásokat és a piaci megjelenést segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!