Gazdaság

2009.04.07. 02:28

Érmet ér a borásztudás

Zalacsány (sj) - A borászok felkészültségének meglett a gyümölcse, ezt bizonyítja, hogy a napokban megtartott borversenyen a nevezett nedűk harminc százaléka arany minősítést kapott.

Sámel József

A Zalai Borút Egyesület Zalacsányban, a Platán Park Hotelben tartotta hagyományos, immár kilencedik megmérettetését, melynek résztvevőit többek között Szőkéné Hajduk Andrea, a szervezet elnöke, valamint dr. Pálfi Dénes, az egyesület védnöke, a bírálóbizottság elnöke köszöntötte. Mindketten méltatták a verseny rangját. A rendezvény nemzetközi volt, mivel tizenegy mintával a horvát Krizevci székhelyű Bilikum Szőlő és Bortermelők Egyesületének tagjai is neveztek. A borversenyre amúgy összesen hetvenhárom fehér és huszonhárom vörösbor érkezett. Legnagyobb számban olaszrizling, szürkebarát, valamint a chardonnay fajták voltak a kínálatban. 

Rangot adott az amúgy is kedvelt borversenynek, hogy a Zalai Borvidék szinte minden településéről neveztek borászok, így képviseltette magát Zalaszentgrót és környéke, Bak, Letenye, Garabonc, Dióskál, Zalaszabar, Csörnyeföld, Letenye, Horvátországból Krizevci környéke, a Kalnik borvidék. A mintákat három bíráló bizottság minősítette. Munkájuk során az a vélemény fogalmazódott meg, hogy 2007-hez hasonlóan a tavalyi év sem volt könnyű a borászok számára, de a tudásuk és a felkészültségük meghozta gyümölcsét, amelyet az eredmények hűen tükröznek. Arany minősítést huszonnyolc (közel 30 százalék), ezüstöt negyvennégy, bronzérmet tizenhét bor kapott, míg oklevélben hét részesült. A bírálók az elmúlt évek gyakorlatához hűen kiválasztották a legszebb fehér és vörös bort is. E címet Bezerics Csaba Deja vu cuvée-je, és a nagyradai székhelyű Cezár Winery Merlot Select vörösbora érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!