Krumplihiány

2019.01.30. 07:46

Elfogyott a hazai burgonya, az árak az egekbe szöktek

Visszaszorulóban van a krumpli vetésterülete, illetve gondot okoz a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség is.

Alsónémedi, 2010. augusztus 4. Idénymunkás dolgozik az ABO Agrestis Termelõ és Értékesítõ Szövetkezet (TÉSZ) telephelyén, a Pest megyei Alsómémedi határában. A helyszínen kihelyezett kormányszóvivõi tájékoztatót tartottak az idénymunkások bejelentését egyszerûsítõ augusztus 1-jén életbe lépett jogszabályról. MTI Fotó: Földi Imre

Általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés, az ok a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség – mondta a Világgazdaságnak Tasnádi László, a komáromi Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója.

A lap cikke szerint mostanra a hazai burgonya gyakorlatilag elfogyott, az árak a magasba szöktek.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése alapján az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

A rossz időjárás miatt a nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb termett, Franciaországban például 30 százalékkal lett kisebb a jó minőségű áru mennyisége. Tasnádi László szerint Magyarországon a levegő páratartalma alacsonyabb a tárolás számára optimálisnál, emiatt a burgonya gyakran vizet veszít, a héj alatt foltos lesz. Emiatt január végénél, február közepénél tovább itthon nem tárolják a krumplit.

A KSH szerint 1960-ban még hárommillió tonnás volt a termés, ez 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

Az agrárkamara korábbi összesítése szerint üzemi méretekben alig több mint nyolcezer hektáron termelnek burgonyát, ahonnan mintegy 200 ezer tonna termést takarítanak be. Az AKI szerint tavaly 8046 hektárról 192,7 ezer tonnát szedtek fel, a termésátlag 13,4 és 50 tonna között mozgott.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható.

A borítókép forrása: MTI / Földi Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában