Gazdaság

2016.10.23. 17:15

Egyre több az álláskereső

Körkép - Szeptember végén a megyében 7005 álláskeresőt regisztrált a Zala Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya. Ez az előző havinál több mint 100 fővel magasabb, de az egy évvel korábbinál 1700-zal kevesebb.

Zalai Hírlap

A korábbi évek szeptemberében - az előző havihoz képest - általában a mostanihoz hasonlóan kissé nőtt az álláskeresők száma. Mint a főosztály a munkaerő-piaci elemzésében közölte, a növekedésnek két oka van. Egyrészt kissé mérséklődött a közfoglalkoztatásban dolgozók száma, másrészt enyhén érzékelhető volt már a szezonális jellegű foglalkoztatás csökkenése is.

Több járásban tovább mérséklődött az álláskeresők száma, de a szezonális változásokra legérzékenyebb Keszthely térségében átlag feletti volt az emelkedés. Ott az augusztusi 828-ról szeptember végére 894-re emelkedett az álláskeresők száma. Az egy évvel korábbinál viszont valamennyi járásban kevesebb az álláskereső.

A megyében így szeptember végén 5,6 százalék lett a nyilvántartott álláskeresők aránya, az előző havinál 0,2 százalékponttal magasabb.

Az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma szeptemberben közel ezer volt, ami több az átlagosnál. Az év első 9 hónapjában 8200 volt az összes új, nem támogatott igény, ez 600-zal alacsonyabb a rendkívül magas egy évvel korábbinál.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású (többségében összeszerelő) mellett bolti eladókat, varrókat, lakatosokat, valamint hegesztőket kerestek 30 főt elérő nagyságrendben a munkáltatók a szeptemberi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve még tehergépkocsi-vezetők, forgácsolók iránt is jelentős volt az igény.

Szeptemberben a nyilvántartásba kerülők, és az onnan kilépők száma is magasabb volt az előző havinál, 1500, illetve 1400 fő. A kilépőkből közel 800-an váltak foglalkoztatottá.

Folytatódott a tartósan álláskeresők számának mérséklődése is. Szeptember végén 1800-an voltak, 600-zal kevesebben, mint egy évvel korábban.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül továbbra is alacsony a pályakezdők száma. Szeptember végén 753-an voltak az álláskeresők regiszterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!