Gazdaság

2015.08.26. 18:12

Egymilliárdos beruházás és több mint 100 új munkahely Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – Átadták az osztrák tulajdonú ADA cégcsoport új matracgyártó üzemét. Az egymilliárdos beruházás több mint száz új munkahelyet teremt a megyeszékhelyen.

Varga Lívia

– Ez a beruházás jól példázza az osztrák-magyar gazdasági együttműködés sikerességét – fogalmazott a gyáravatón Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, kiemelve: az új üzem nemcsak a munkavállalóknak és a zalaegerszegieknek fontos, hanem az egész országnak. A beruházás ugyanis, amellett, hogy 118 új munkahelyet hoz létre, kiemelkedő lehetőségeket biztosít a magyar beszállítóknak, hangsúlyozta az államtitkár. S miután a termékek zömét, 98 százalékát exportra gyártják, hozzájárul Magyarország nemzetközi versenyképességének növeléséhez is.

Glattfelder Béla kiemelte: a város vezetősége „az országban mintaadó módon” támogatja az új beruházások megvalósulását. Zalaegerszegnek ráadásul ehhez kiemelkedő adottságai vannak, hiszen sokan beszélnek németül, továbbá a városnak komoly ipari hagyományai vannak, különösképpen a bútorgyártás területén. Dr. Erika Teoman Brenner Ausztria magyarországi kereskedelmi attaséja beszédében hangsúlyozta: ez a gyáravató is azt bizonyítja, hogy az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok pozitívan alakulnak mind a kereskedelmet, mind az osztrák cégek Magyarországon való befektetési kedvét illetően.

A szalagátvágás pillanata. Balról: Vorraber Gerhard, Péterfi Anett, Peter Scherf, Glattfelder Béla, Vigh László és Balaicz Zoltán

Az ADA hosszú évek óta a legnagyobb osztrák munkaadók közé tartozik Magyarországon, s jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Ausztria az egyik top-befektető Magyarországon, tette hozzá a kereskedelmi attasé.

Pontosan egy éve 2000 munkanélküli volt Zalaegerszegen, ma 1300 regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván, fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő, hangsúlyozva: a mérséklődés az ilyen családi vállalkozásoknak köszönhető.

Az új zalaegerszegi üzemben már el is indult a matracgyártás, a vendégek Nagy Tibornét figyelik
Fotó: Pezzetta Umberto

– A megyében közel 300 ezren élnek, a regisztrált álláskeresők száma 9 ezer – folytatta a politikus. – Azon dolgozunk, hogy ezt a számot minél lejjebb szorítsuk, azaz megvalósítsuk a teljes foglalkoztatást.

– A déli iparterületünkön megvalósuló több mint 1 milliárd forintos beruházás az utóbbi időszak legnagyobb ipari fejlesztése, melyhez önkormányzatunk minden tőle telhető erkölcsi és anyagi támogatást igyekezett megadni. Talán ennek is köszönhető, hogy a céggel már újabb beruházási ütemek lehetőségéről tárgyalunk – mondta Balaicz Zoltán polgármester, megjegyezve: folyamatosak az egyeztetések a befektetni szándékozó cégekkel az új munkahelyek létrejötte érdekében, hiszen Zalaegerszeg csak akkor lehet sikeres, ha bővül és erősödik a helyi gazdaság, ehhez pedig cégekre, munkahelyekre és dolgozó zalaegerszegi polgárokra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!