Gazdaság

2016.02.10. 13:36

Egyetértés volt az alapkamatról

A Monetáris Tanács egyhangúlag szavazott az alapkamat korábbi szinten tartása mellett a januári ülésen.

Teljes egyetértésben hagyta 1,35 százalékon az alapkamatot a Monetáris Tanács - derül ki az MNB honlapjára feltöltött jegyzőkönyvből.

A tanács szerint az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós, a teljes előrejelzési időhorizonton való fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Folytatódik a magyar gazdaság növekedése, amelyet változatlanul kihasználatlan kapacitások jellemeznek. Az infláció továbbra is számottevően a jegybanki cél alatt alakul - írják.

2015 decemberében az éves inflációs ráta emelkedett, míg a maginfláció nem változott. Az alapfolyamat mutatók továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek. Az olajárak érdemben csökkentek, aminek következtében az infláció rövid távon elmaradhat a korábbi várakozásoktól. Az élénkülő lakossági fogyasztás és a gyorsuló bérek eredményeként a maginfláció fokozatosan növekedhet, azonban a tartósan alacsony globális inflációs környezet visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. Az inflációs várakozások historikusan alacsony szintre süllyedtek. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak az előrejelzési időhorizont végére érhet annak közelébe.

A harmadik negyedévben a korábbiaknál visszafogottabb ütemben folytatódott a hazai gazdaság bővülése. A lassuláshoz elsősorban a mezőgazdaság visszaesése és az ipari teljesítmény dinamikájának mérséklődése járult hozzá - állapította meg a Monetáris Tanács.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban összességében romlott a globális pénzpiaci hangulat. December második felében a Fed kamatdöntését követően átmenetileg javult a befektetői kedv, majd januárban a kedvezőtlen kínai makrogazdasági adatok, a kínai tőzsde esése, valamint az olajárak érdemi mérséklődése következtében a kockázati mutatók egyes feltörekvő országokban jelentősen emelkedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!