Gazdaság

2017.09.03. 19:45

Diákhitel: nagy segítség a gyermeket vállalóknak

Jövő januártól az első gyermek születésekor felfüggesztik az édesanyák diákhitel-törlesztését. A második gyermek világra jöttekor elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget, hogy ily módon is könnyítsenek a gyermeket vállaló anyák életén.

Mediaworks

A felsőoktatást most elkezdőknek lehetőségeik és terveik felmérése után mihamarabb érdemes azt is eldönteniük, hogy felvegyenek-e diákhitelt. Mint arról beszámoltunk, a szabad felhasználású Diákhitel 1-et a 2001. évi indulásától tavaly év végéig több mint 354 ezren vették igénybe, összesen 294,3 milliárd forint összegben. A kötött felhasználású Diákhitel 2 lehetőségét közel 25 ezren használták fel, összesen 20,2 milliárd forint összegben. A hitelt általában 11 tanulmányi félévre lehet igényelni.

A szabad felhasználású Diákhitel 1-et állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgatók is felvehetik, akár nappali, esti, levelező tagozaton, vagy távoktatásosban tanulnak. A Diákhitel 1 esetében a legkisebb összeg havi 15, a legmagasabb havi 50 ezer forint, de - maximum 250 ezer forintig - van mód arra is, hogy a diák egy összegben vegyen fel öthavi hitelt.

A Diákhitel 2-nél az önköltséges képzésben tanuló diák annyi hitelhez juthat, amennyibe az oktatás kerül, az összeget közvetlenül a felsőoktatási intézmény kapja meg. A kamat mértékét kormányrendeletben határozzák meg, jelenleg 2,3 százalék. A tartozás törlesztése általában - kivéve a fentebb említett anyukákat - a jogviszony megszűnése után kezdődik.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya megbízásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!