Gazdaság

2017.06.21. 16:55

Új fokozatba kapcsolt a "nagytakarítás" a vállalkozások világában

Stagnáló cégalapítási számok mellett továbbra is magas a cégtörlések száma, ugyanakkor a tulajdonosok által kezdeményezett megszüntetések helyét egyre inkább átveszik a hatósági kényszereljárások.

Zalai Hírlap

- Továbbra is tart "a tavaszi nagytakarítás" a hazai cégek között, de még mindig nagyon messze a folyamat vége. Több tízezer vállalkozás van valamilyen típusú megszüntetési eljárás alatt, és még mindig van 25 ezer korlátolt felelősségű társaság, amely az alapvető tőkekövetelményeket sem teljesíti - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

2017 májusában 2133 cégalapítás mellett 3817 cégtörlés történt, ami nagyjából illeszkedik az elmúlt hónapok trendjébe, bár a cégtörlések száma mintegy 10 százalékkal meghaladta még az elmúlt hónapok átlagát is. Ezzel lassan, de biztosan tovább csökken a hazai cégek száma.

A megszüntetéshez vezető eljárások közül a kényszertörlések domináltak májusban. 1534 kényszertörlési eljárás indult egy hónap alatt, ami 75 százalékkal haladja meg az előző havi értéket.

- A hatósági kezdeményezésű kényszertörlések száma várhatóan továbbemelkedik az év második felében. Egyrészt a tőkeminimumnak nem megfelelő kft.-k továbbritkulnak majd, másrészt a beszámoló szezon végével újabb cégek akadhatnak fenn az adminisztrációs ellenőrző hálón - emelte ki a szakértő.

Ágazatok tekintetében azonban komoly különbségek vannak, az építőiparban, a vendéglátásban, az energetikában és a pénzügyi szektorban jóval átlag felett vannak a cégalapítási arányok, míg a szociális ellátás, az oktatás és a feldolgozóipar tekintetében messze átlag alatti alapítási arányokat hozott a május.

A cégmegszűnéseket tekintve a tavalyi első két negyedév jóval "erősebb" volt az ideinél. Az Opten elemzéséből kitűnik, hogy a tavalyi első negyedévben 12 ezer körül mozgott a megszűnő cégek száma, 2016 második negyedévében azonban már megközelítette a 14 ezret, az idei első negyedévben pedig éppen csak megközelítette a 11 ezret ez az adat. Az idei második negyedév még nem teljes, ám május végéig az első negyedévihez hasonló helyzet alakult ki.

A cégek megszűnéséről és alapításáról rendelkezésre álló adatok szerint Zala megye májusban a negyedik legkisebb cégfluktuációt produkálta. A 31 új alapítású vállalkozással szemben 43 zalai székhelyű cég szűnt meg a megyében, s ezek közül 17 esetben felszámolás vezetett a megszűnéshez. Megyénk CFI mutatója így 9,25 százalékra alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!