Gazdaság

2017.01.18. 15:35

Cafeteria átrendeződések - Adómentes a meccsjegy, keményen adózik a nyugdíj- és egészségpénztár

Zalaegerszeg – Az idei évben is új cafeteria szabályokkal kell megismerkedniük az érintetteknek, már ahol a munkáltató tud, vagy akar adni ilyen juttatást a dolgozóknak.

Hajdu Péter

A munkáltatók jelentős részénél most mérik fel, milyen cafeteria elemet választanak a dolgozók a jelentősen megváltozott kondíciójú juttatásokból. Természetesen ott, ahol a munkáltatónak van módja erre, és egyáltalán ad valamit. Hiszen maguk döntik el, hogy adnak-e, milyen összegben és milyen választható elemekkel béren kívüli juttatást. Idén a 16-ról 15 százalékra csökkenő adókulccsal összefüggésben 34,51 százalékról 34,22 százalékra csökkent a Széchenyi Pihenőkártyára adható juttatás közterhe. Ugyanakkor 49,56 százalékra emelkedett több, az előző években népszerű juttatás. Ekkora adó terheli az Erzsébet-utalványt, a munkahelyi étkezést, az ajándékutalványt, a helyi bérlethez nyújtott támogatást, az iskolakezdési támogatást, az önkéntes nyugdíjpénztári, valamint az egészségpénztári hozzájárulásokat. Utóbbi két elem adóvonzatának emelése azért is érdekes, mert hosszú ideje megy a dolgozók meggyőzése az öngondoskodás fontosságáról. Ehhez képest ez a lépés ellenkező irányba hat. A cafeteria rendszer egyik új eleme, hogy évente 100 ezer forint készpénz is adható, 34,22 százalékos kedvezményes adózással. A munkáltatók maguk döntik el, hogy ezt havi bontásban vagy évi egy alkalommal adják a dolgozóiknak.

A vásárcsarnokban Vincze Nándor húsbolti eladó mutatja, hogy tegnap is sokan vettek húst Erzsébet-utalvánnyal, aminek töretlen a népszerűsége Fotó: Katona Tibor

Mit mutatnak az év elején az első tapasztalatok? – érdeklődtünk szakemberektől.

– A mi ügyfélkörünk elsősorban mikrovállalkozásokból áll. Ez a munkáltatói réteg eddig sem bővelkedett a dolgozók számára adható juttatásokban. Idén ráadásul annyira megterheli őket az új minimálbér és a garantált bérminimum, hogy alig futja valamire. Jellemzően semmilyen cafeteriát nem adnak a dolgozóiknak, legfeljebb néhányan étkezési hozzájárulást. A cafeteria elsősorban a közigazgatásban dolgozók számára, illetve már csak a nagyobb cégeknél, a multinacionális vállalatoknál jelent plusz lehetőséget a munkavállalók ösztönzésére – mondta el érdeklődésünkre Kiss Ferenc, az egyik zalaegerszegi könyvelőiroda vezetője.

Az egyes cafeteria elemek között az adóváltozások okán bekövetkezett népszerűség változásról nem tudni, most folyik a munkáltatóknál is a felmérés, mit adnak, mit részesítenek előnyben a munkavállalók? Az élelmiszerkereskedelemben érdeklődve megtudtuk, hiába került ki a kedvezményes adómértékből az Erzsébet utalvány, egyelőre töretlen a népszerűsége.

– Még nem érezzük a változást, az üzleteinkben most is a tavalyihoz hasonlóan fizetnek a vevőink Erzsébet utalvánnyal. Igaz, a nyugdíjasok is sokan hozzák az utalványt, amiből 10 ezer forint értékben kaptak tavaly év végén, de még nem mindenki vásárolta le – közölte érdeklődésünkre Paál Péter, a Göcsej-Coop Zrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!