Gazdaság

2016.08.07. 15:15

Brexit: lehetőség és kihívás? - A magyarok fele úgy látja, Nagy-Britannia kilépése negatívan érinti hazánkat

Sokkhatásként érte Európát és a többi országot a brit népszavazás eredménye, de az aggodalmak mellett sokan éppen annyira érzik lehetőségnek, mint kihívásnak - hangsúlyozta Bobby Duffy, az Ipsos Mori Társadalomkutatási Intézetének ügyvezetője a közelmúltban 16 országban végzett felmérésük alapján. A magyarok véleménye egy kissé ezúttal is eltér az átlagtól.

Osváth Sarolta

A felmérés eredményeit értékelve a kutatásvezető elmondta: sokan már most hajlamosak megbékélni a döntéssel. Nincs általános pánikhangulat, sőt, valójában a dominóhatástól való félelem is csökkenő tendenciát mutat. Nem kétséges, hogy Európa többsége számára aggodalomra okot adó kimenetele is lehet a britek, az Unió és saját országuk szempontjából, de ettől kevésbé tartanak a tagállamok. Ugyanakkor az uniós országokban a polgárok 58 százaléka úgy véli: az Európai Unió szempontjából az angolok kilépése rossz döntés. Mi, magyarok gondoljuk leginkább, hogy a Brexit negatívan érinti az Európai Uniót.

A válaszadók 55 százaléka szerint a kilépés Nagy-Britanniára nézve kedvezőtlen, 50 százalék véli azt, hogy saját országukra vonatkozóan lesz negatív. A magyarok válaszai két megközelítésben eltérőek az átlagtól: kevesebben (49 százalék) tartják a Brexit-et kedvezőtlennek az angolokra nézve és sokan (63 százalék) az Unió jövőjét tekintve értékelik kritikusan a népszavazást. A magyarok fele is úgy látja, hogy a kilépés országunkra nézve negatív végeredménnyel jár. Az Unión kívüli országok lakossága viszont kevésbé érzékeli a lépés negatív hatását.

Az uniós tagállamokban a válaszadók 39 százaléka szomorú a britek távozása miatt, 13 százalék viszont örömmel fogadta a hírt. Svédország polgárai a legelkeseredettebbek (48 százalék) és a franciák sajnálják a legkevésbé (25 százalék), a magyarok 40 százalékát letörte, 8 százalék viszont üdvözölte a Brexit-et.

Az EU-tagállamok lakóinak 53 százaléka biztos benne, hogy a Brexit negatív hatást gyakorol majd az Unió gazdaságára, 54 százalék szerint így gyengébb lesz az Unió egésze. A válaszadók 47 százaléka szerint a kilépés következtében csökken az uniós befolyás a világban. A magyarok sokkal pesszimistábbak: 72 százalék gondolja azt, hogy a Brexit visszaveti az Unió gazdasági pozícióit, 62 százalék ítéli meg úgy, hogy gyengül az EU, s 66 százalék vélelmezi, hogy csökken az Unió befolyása a nemzetközi folyamatokra.

A dominóhatástól való félelem a népszavazás előtt az EU tagállamokban 48 százalékos volt, míg azt követően kevesebben, 41 százaléknyian tartanak további kilépésektől. A magyarok 55 százaléka szerint a Brexitnek tovagyűrűző hatása lesz, a döntés után azonban már csupán 40 százalék tart ettől.

A nemzetközi online közvélemény-kutatás Belgium, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és hét nem uniós ország (Ausztrália, Dél-Afrika, India, Japán, Kanada, Oroszország és USA) 65 év alatti felnőtt lakosa körében, csaknem 13 ezer fő megkérdezésével készült.

Címkék#brexit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!