Gazdaság

2010.03.02. 06:28

Bevezetnék a munkajog oktatását a szakiskolákban

Tananyag lehet a munkajog, mivel a Liga Szakszervezetek úgy vélik: a fiatal munkavállalók ismeretei rendkívül hiányosak ezen a téren. A kutatások mindezt alátámasztják, de a középiskolákban még sincs tematikus képzés ebben a témában.

Kelemen Valéria

Johanidesz István, a Cserháti SZKI igazgatója szerint ez az időszerű kérdés már többször felmerült szakmai fórumokon, s fontosnak tartaná, hogy elsősorban a szakiskolai osztályokban megjelenjen a munkajog. Hiszen ezen diákoknak sokkal több a gyakorlati, mint az elméleti órájuk, s amikor a szakmai végzettséget megszerzik, kikerülnek a munkaerőpiacra. Más a helyzet az érettségi utáni technikusképzésben: valamennyi náluk oktatott szakmacsoportban 13. és 14. osztályban, gazdasági alapismeretek, vállalkozási alapismeretek, illetve ezen tárgyakon belül, munkajogi vállalkozási és vezetési ismeretek című tantárgy keretében oktatják a munkajogot. Emellett vállalat- és cégvezetőket szoktak meghívni szakmai előadásokra, hogy a diákok első kézből kapják meg a munkaerőpiacon történő megjelenéshez szükséges információkat.


A DKG EAST Zrt. forgácsoló tanműhelyében Széphegyi Sándor tanműhelyvezető szerint a szakképző iskolákban érdemes lenne a munkajogot tantárgyként oktatni.

- A központi program javasolja is a három év során ezt a tantárgyat a szabad sávban, de az iskola dönti el, hogy ezt veszi-e be vagy valami helyi sajátosságot. Fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak önéletrajzot írni, tudják, miként kell egy munkahelyen, illetve állásinterjúra jelentkezni, alapvető vállalkozási ismereteket szerezzenek, amit szakmunkásként hasznosíthatnak. Manapság nem mindegy, hogyan tudja eladni magát valaki a munkaerőpiacon - mondta Széphegyi Sándor.

A vállalkozói szektorban többen nemcsak a pályakezdők gyakorlati tudásával elégedetlenek, hanem alapvető munka- és viselkedési kultúrájával is.

- A kihelyezett üzemi gyakorlatokon a szakmai ismereteken túl a munkahelyi magatartásra, a beilleszkedésre, a munkatársakhoz való alkalmazkodásra is tanítjuk a gyerekeket, a köszönéstől kezdve egészen a műhelyrend megtartásáig, a munkaterület tisztán tartásáig - folytatta a tanműhelyvezető.

Nézics László, a Cserháti Sándor Műszaki SZKI gépi forgácsoló tanulója amondó, hogy a magatartás neveltetés kérdése, mert mindenki az otthonról hozott normák szerint viselkedik, de a munkajog tantárgykénti bevezetését ő is indokoltnak tartaná.

- A barcsi Drávavölgye Szakközépiskola kereskedelmi szakán végeztem, s nem igen tudtam, hogyan is induljak el a munka világa felé - mondta a DKG EAST tanműhelyében a 24 éves Laci, aki egy logisztikai képzést követően döntött a gépi forgácsoló szakma mellett, a Cserháti SZKI hároméves nappali képzését választva. - Nem voltam tisztában a munkáltató elvárásaival, a munkavállaló kötelezettségeivel és jogaival, jó lett volna, ha ezekre az iskola felkészít. Itt már az elején tisztázták velünk a szabályokat és az elvárásokat, amiket elfogadtunk és betartunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!