természetvédelem

2019.01.17. 11:30

Betiltanák az avarégetést – A hulladékgyűjtő rendszerről is szó volt a zalaegerszegi továbbképzésen

A városi hulladékgyűjtő rendszer fejlesztéséről és a komposztálásról is szó esett azon a továbbképzésen, amelyet elsősorban pedagógusoknak rendeztek szerdán a Deák-könyvtárban.

Szabó Judit

Gajdos (11) és Babati voltak a ZTE FC törökországi gólszerzői a szerdai meccsenFotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

26 millió forint támogatás

A rendezvényt megnyitó Gecse Péter alpolgármester elmondta, 2017 októberében elindult egy magyar–horvát környezetvédelmi projekt Zalaegerszeg és Ludbreg együttműködésével. Zalaegerszeg 26 millió forint támogatást kapott, ebből többek között továbbképzéseket szerveznek – ilyen volt a szerdai is –, és földbe süllyesztett szelektív hulladékgyűjtőket telepítenek, amelyek telítettségét elektromos szenzorral lehet mérni. Készül egy mobiltelefonos applikáció is, amellyel a lakosság be tudja jelenteni a közterületekre illegálisan lerakott hulladékot. A horvát partner feladatai közé tartozik a „zéró hulladék” koncepciójának kidolgozása.

Katkó Lajos természetvédelmi szakértő előadása után Szebenyi Péter környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke (Jön) Alapítvány kuratóriumi elnöke a komposztálásról beszélt. Évi több ezer tonna zöldhulladék keletkezik Magyarországon. Egy részét a házaknál elégetik, ahol van szervezett biohulladék-gyűjtés, elszállíttatják a közszolgáltatóval, hogy iparilag komposzt készüljön belőle vagy energetikailag (égetéssel) hasznosítsák. A legjobb megoldás a komposztálás, házilag is. Az alapítvány szerint az avar­égetést be kellene tiltani a levegőbe kerülő káros anyagok miatt. Hazánkban eddig 17 városban vezettek be teljes tilalmat, több mint száz településen pedig csak meghatározott időszakokban lehet égetni.

Szebenyi Péter a komposztálás előnyeiről beszélt Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Fenyőt és diólevelet is lehet komposztálni

Annak ellenére, hogy a zöldhulladék legegyszerűbb és leginkább környezetbarát újrahasznosítása a komposztálás, hiszen a biológiai lebomlással helyben kiváló tápanyag képződik a talajnak, a lakosságnak csak a töredéke él vele, mert azt hiszik az emberek, hogy sok munkával jár. A Jön Alapítvány minden eszközzel, Facebook-csoporttal és még komposztáló szépségversennyel is népszerűsíti az eljárást, és felhívta a figyelmet, hogy 2024-től kötelező lesz a zöldhulladék komposztálása.

Szebenyi Péter néhány tév­hitet is eloszlatott: nem igaz, hogy a déligyümölcsöt, a fenyőt és a diólevelet nem lehet komposztálni, csak a megfelelő eljárást kell alkalmazni. A diólevelet külön érdemes, abból nem 3–6, hanem 9 hónap alatt lesz érett komposzt. Arról is beszélt, hogy fertőzött növény nem kerülhet a komposztba, és húsevő állatok ürüléke sem, csak növényevőké. Végül jelezte: alapítványuk céljai között szerepel, hogy kötelező legyen a kertészkedés az általános iskolákban, és el akarják érni a zöldhulladék 100 százalékos hasznosítását.

A továbbképzés befejezéseként Kertész Balázs okleveles környezetmérnök a környezetvédelem és az informatika kapcsolódási pontjairól beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!