Gazdaság

2016.01.20. 09:09

Az informatika egyre nagyobb szerepet játszik az ügyintézésben

Keszthely - Email, fájl, pdf feltöltése, elektronikus adatlap – sokak számára mindez közérthető, ám sokaknak ismeretlenek ezek a szavak és műveletek. Ma, amikor az ügyintézések során olykor nélkülözhetetlen a számítógép és az internet, nehezen boldogulnak, akik nem ismerik ki magukat az informatika világában.

Keszey Ágnes

Napjainkban meghatározó a digitális írástudás, azaz a számítógépes ismeretek megléte és gyakorlati alkalmazása. Míg a fiatalok számára természetes az internet, a közösségi oldalak, az okostelefonok használata, vannak, akiknek nehéz lépést tartani a modern világgal. Sok esetben azonban a mindennapi életben is szükség lenne erre: egyre inkább terjed az elektronikus közigazgatás, elektronikus ügyintézés.

– Éppen most is gép előtt ülök és szerkesztem a klub éves beszámolóját – mondta Szirmai János, a keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub elnöke, amikor telefonon hívtuk.

– Magamtól tanultam meg a számítógép használatát, önszorgalomból, családi segítséggel. Enélkül szerintem ma már nem lehet boldogulni a mostani világban. Nem mondom, hogy könnyű, de sok mindent már megismertem, amire szükségem van: tudok levelet küldeni, internetezni. A klubélettel kapcsolatos teendőkre használom a számítógépet. Ha valamiben elakadok, akkor segít a fiam vagy a feleségem. A klubtagok közel felével tartjuk a kapcsolatot így: e-mailben kapják a programokat, értesítéseket – mesélte a 65 éves férfi.

– Szükséges és nagyon jó dolog, hogy a levelezéstől elkezdve szinte mindent lehet intézni számítógépen. Az üzleti dolgokban is nélkülözhetetlen. Ma már éppen olyan, mint a telefon – véli Salamon Józsefné, az egyik keszthelyi nyugdíjasklub elnöke. Zsófi néni nem járatos az informatika világában, de tisztában van vele, mi mindenre ad lehetőséget. Elmesélte azt is, hogy klubtársai közül sokan, néhányan hetven, nyolcvan éves korban is megismerkedtek a számítógéppel. Ő maga már nem szeretné megtanulni a kezelését, de segítségére volt már.

Salamon Józsefné nem ért a számítógép kezeléséhez, de tudja, mi mindenre lehet használni Fotó: Keszey Ágnes

– Volt már olyan, hogy nekem is kellett volna, de van gépe a lányomnak és az unokámnak is, szóval meg van oldva a családban, vagy baráti körben is van segítség. Nagyon jó érzés volt, amikor a kis unokám vidéken volt, lehetett vele beszélgetni és látni is – idézte fel Salamon Józsefné, aki a nyugdíjasklub elnökeként igencsak aktív életet él. Sok programra, rendezvényre járnak, így sok az egyeztetés is.

– Két hetente tartunk klubnapot, meg tudjuk beszélni a dolgokat. Írott, hagyományos levélben kapok értesítést a rendezvényekről. Telefon segítségével is tudjuk értesíteni egymást: én felhívok hármat, ők is többeket, így láncszerűen megy a telefonálás – mesélte el a szokásos módszert Zsófi néni, aki számára a telefon a nélkülözhetetlen eszköz.

Vannak azonban olyan ügyek, amelyekhez mindenképpen számítógép és internet szükséges. Gyenesdiáson például segítik a szállásadókat, akik nem használnak online pénztárgépet. Nekik ügyfélkapun (internetes közigazgatási rendszer, melyen keresztül számos hivatalos ügy intézhető) keresztül kell havi jelentést küldeni a számlaadatokról.

– Az egyesületi tagoknak megtanítottuk, hogyan is működik ez a rendszer. Akiknek pedig nincsen számítógépe vagy nem tudják kezelni, azoknak az önkormányzat elkészíti a jelentést. Viszonylag kevesen élnek vele, de akik kérik, azoknak nagy segítség – mondta el érdeklődésünkre Kovács Judit, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület titkára.

Máshol is van segítség mindazoknak, akik nincsenek közelebbi kapcsolatban napjaink elektronikus világával. A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár például már több mint tíz éve e-Magyarország pontként is működik.

-- Számítógépekkel, internethasználati lehetőséggel is várjuk az olvasókat és az érdeklődőket. Több pályázat segítségével bővítettük és fejlesztettük az eszközöket és rendszeresen szervezünk tanfolyamokat is – tudtuk meg Pappné Beke Judit igazgatótól. Ezekre középkorúak és idősebbek egyaránt jelentkeznek, mert egyre többen érzik úgy, hogy haladniuk kell a korral.

– Autodidakta módon nagyon sokan megtanulják a levelezést, de már a letöltés az ügyintézés probléma. Nem tudják kezelni az operációs rendszert, nem tudják, mi az, hogy fájl, hogy lehet letölteni, megnyitni, nyomtatni – osztotta meg tapasztalatait Borbélyné Verebélyi Judit könyvtáros, aki a számítógépes tanfolyamokat vezeti.

Sokan térnek be a könyvtárba, hogy segítséget kérjenek - mondta Borbélyné Verebélyi Judit, aki számítógépes tanfolyamon is oktatja az érdeklődőket

– A jövő az e-közigazgatás elterjedése miatt egyre inkább olyan lesz, hogy az adóbevallástól elkezdve, mindennapos ügyeinket az interneten kell intézni: tehát beszkennelt, pdf dokumentumok kezelése, hivatalos okmányok kitöltése és feltöltése szükséges. Az idősek nagyon szeretik, hogy olyan dolgokban is segítünk nekik, hogy egyáltalán hogyan fogják meg az egeret, mit hol találnak a billentyűzeten. Ezeket ismerhetik meg a kezdő szinten, majd jöhetnek a másik turnusba, ahol megtanulhatják, hogyan kell internetezni, levelet küldeni – mutatta be a lehetőségeket a szakember, aki érdekes példát is említett arra, hogy ma már az időseknek, esetleg hátrányos helyzetben élőknek is mennyire fontos lehet az informatikai tudás, vagy hogy legyen lehetőség hova segítségért fordulni.

– Egyre inkább perifériára szorul az, aki nem járatos a világhálón. Az információszerzés, a mindennapos ügyintézés során szinte már nincsen olyan szegmense a mindennapi életnek, amihez valamilyen módon ne kellene informatikai tudás. E nélkül a jövőben nem lehet létezni. Az Erzsébet – programban – például a fürdőbelépők igénylésére – csak az interneten keresztül lehet feltölteni a pályázatot: beszkennelt formában, pdf-ben (elektronikus dokumentum) kell feltölteni. Időpontokat beszéltünk meg a nénikkel, hogy ki hány órakor jön és hozza a papírokat. Sorban álltak, hogy intézzük el – idézte fel Verebélyi Judit.

Munkatársa szavait kiegészítve a könyvtár vezetője, Pappné Beke Judit hozzátette azt is, hogy sokan érkeznek a könyvtárba hivatalos levéllel, amiben valamilyen jogszabály szerepel, segítséget kérve abban, miről is szól a hivatkozás és hol, hogyan találhatnak rá, hogy mit is tartalmaz – ebben is segítséget tudnak nyújtani. Vagy abban az esetben – melyre szintén szívesen emlékeznek – mikor egy bácsi hóna alatt egy laptoppal sétált be, mondván: „a barátaimtól kaptam, mondják meg, mit csináljak vele”.

– Nagy öröm volt, amikor később 86 éves bácsi örömmel mesélte, hogy most már tud levelezni a külföldön élő unokájával. Vagy amikor egy idős házaspár elmesélte nekünk, hogy azzal lepték meg a családjukat karácsonykor, hogy emailt írtak nekik – idézte fel Pappné Beke Judit és Verebélyi Judit a sokak számára rutinszerűnek számító eseményt, mely sokak – főként az idősek számára – örömet is okozhat, ha úgy érzik, egy új világ nyílt meg előttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!