Tavaszi növényvédelem

2018.04.18. 11:30

Az idei tél és a hidegebb március sem ritkította meg a növényi károsítókat

A késői kitavaszodás hatására később indult a növények fejlődése is. Utóbbiakkal szinkronban azonban már kezdenek megjelenni a károsítók is.

Hajdu Péter

A szőlőn a leghatásosabb most a lemosó permetezés; Fotó: shutterstock

A szántóföldi kultúrákban március végén, illetve még később indultak meg a munkák. A termelők arra panaszkodtak, hogy nagy késésben vannak a növényvédelmi tennivalókkal is. Az őszi gabonában megjelent néhány gombabetegség, és az őszi káposztarepcét is megtalálta már a szárormányos.

Ezekben a napokban nagy ütemben folyik a védekezés. Ugyanakkor, mint Szabó Béla, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény és Talajvédelmi Osztály vezetője elmondta, az őszi búzában területenként eltérő a károsítók megjelenése, de járványszerű betegség fellépését sehol sem tapasztalták a növényvédelmi szakemberek.

- Az enyhe tél januárban sem a növények, sem a növényi kártevők téli, nyugalmi állapotban levő képleteit nem befolyásolta. A később érkező keményebb hideg a csonthéjasokban, kivéve a kajsziban, nem okozott jelentős kárt, de tapasztalatunk szerint a kártevőkben sem – mondta az osztályvezető, akitől a kiskerti gyümölcsök növényvédelmi tennivalói iránt érdeklődtünk.

Az almafák védelme

Az almafák fejlődése már túl van az úgynevezett egérfüles állapoton, a levelek megnagyobbodtak, és az almafa virágok piros bimbós állapotba kerültek. Mint a szakember elmondta, a levelek mérete akkora zöld felületet mutat már, ami elegendő a varasodás nevű gombás betegség megjelenéséhez, az elsődleges fertőzés kialakulásához. A lemosó permetezést feltehetően elvégezte mindenki, viszont most már indokolt az első gombaölőszeres permetezés is. A felszívódó készítményeket alkalmazva egyszerre lehet védekezni a varasodás és a lisztharmat ellen.

- A virágzást megelőzően réztartalmú kontakt anyagot is célszerű a permetlébe keverni, ami a tűzelhalás megelőzésében is segít. Ha már virágzik az alma, túl van a piros bimbós állapoton, akkor kerüljük a rezet egészen addig, amíg a gyümölcs el nem éri a diónyi méretet. Ha már látni, hogy a kis almalevelek deformálódtak, és piros elszíneződés tapasztalható a levél színén, e tünetek a levélpirosító levéltetű megjelenését és szívogatását jelzik.

Ez arra enged következtetni, hogy a levéltetű fajokat nem gyérítette meg a tél. Az említett levéltetű ellen felszívódó rovarölőszer hatásos. Azonban fontos, hogy virágzás alatt a méhekre veszélyes készítményt ne használjunk. Amennyiben a védekezéshez csak a méhekre mérsékelten veszélyes szert tudjuk választani, akkor azt a méhek védelme érdekében az esti órákban javasoljuk elvégezni.

A szőlőn a leghatásosabb most a lemosó permetezés; Fotó: shutterstock

Az osztályvezető megemlített egy további lehetséges elváltozást az alma hajtásain is. Például, ha a hajtásvégek kissé deformálódtak, a rügy olyan, mintha rongyos lenne, az a lisztharmat korai megjelenésére figyelmeztet. Ezeket célszerű kézzel lecsipkedni az ágakról és megsemmisíteni.

Tennivalók a körtefákkal

A körte esetében az almával megegyezően lehet védekezni a varasodás ellen. Már megjelent a körtelevélbolha, amely szívogatja a leveleket, és megkezdte a tojások lerakását is. A tojások elpusztításához a rovarölő szert érdemes olajos készítménnyel kombinálni, de ezt jóval hígabban, mint a lemosó permetszerben. Vegetációban az olajtartalmú permetszer koncentrációja ne haladja meg az egy százalékot, különben perzseli a fiatal hajtásokat.

A csonthéjas gyümölcsök csoportjából a meggy, a szilva, a kajszi a legérzékenyebb a monília gombás betegségre, de a cseresznyét is érdemes a moníliás fertőzés ellen védeni a virágzás elején és végén is egy-egy permetezéssel. Az őszibarack esetében a tafrinára, magyarul a levélfodrosodásra kell figyelni, amihez rendelkezésre áll a szükséges készítmény.

Szabó Béla a méhek védelmére is felhívta a figyelmet

Ne feledjük a ribiszke, málna, köszméte letermett, tavalyi ágainak lemetszését és eltávolítását. A málna esetében hatásos most egy rezes permetezés a betegségek megelőzésére. Az almáéhoz hasonló tünetekről észlelhetjük, hogy a ribiszkén és a köszmétében is megjelent a levélpirosító levéltetű.

Késében vannak a szőlők

Fejlődésében jelentős késésben vannak a szőlők. A korai fajták levelei megjelentek, de a középérésűek még rügygyapotos állapotban vannak.

- Ennek a rügygyapotos állapotnak a végéig ajánlott elsősorban kén- és olajtartalmú készítménnyel a szőlő lemosó permetezése, ami ekkor a leghatásosabb. Ez az atkákat is gyéríti, és a korai lisztharmatfertőzés megelőzésére is alkalmas – adott tanácsot Szabó Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!