Méhészet

2018.04.03. 17:30

Az enyhe tél majd a hideg tavaszkezdet Zalában is becsapta a méheket

Az enyhe január és a márciusi tél megkérdőjelezheti az idei méztermés mennyiségét. Ettől tartanak a méhészek, akiknek a szakértő szerint nagyon oda kell figyelniük a jó szakmai munkára.

Hajdu Péter

Ha a természetben felborul a megszokott sorrend, az próbára tesz növényt, állatot egyaránt. Márpedig az idei tél okozott meglepetést. A naptárban hetekre helyet cserélt a tél a tavasszal, és ez a méhek életére is kihatott.

– Januárban és február elején majdnem tavasz volt, a márciusi folytatás pedig igen téliesre sikerült. A méhcsaládok ezért nem éppen úgy fejlődnek, ahogy szeretnénk, illetve ahogy elvárható lenne. Januárban a kaptárakban elindult egy fiasításos időszak, aztán márciusban visszajött a tél, és a hidegben teljes mértékben leállt a családokban ez a folyamat.

Az enyhe tél miatt nagyobb odafigyelés szükséges

Az élelemfogyasztásuk jelentős volt a téli időszakban és márciusban is. Az emiatt kialakult állapot, ha nem is mondanám válságosnak, de nagy odafigyelést igényel a méhészektől. Nekünk természetesen az lett volna jó, ha a december és a január olyan lett volna, mint a március, és március közepétől megjött volna a jó idő. Most nagyon vontatottan érkezik meg a nap közbeni tíz fok feletti hőmérséklet, aminél a családok ki tudják terjeszteni a fiasítást, és a virágzás is beindulhat – mondta Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója.

Mint hangsúlyozta, a tavasz elején leállt fiasítás miatt, ha ez a helyzet nem változik, kevesebb dolgozóval indulhat az év, és ha ez így marad, nyilván kevesebb mézet gyűjtenek a méhek.

Több kora tavaszi virág is elfagyott

– Eddig volt mogyoróvirágzás, ami januárban elindult, februárban folytatódott, aztán elfagyott. Tehát a mogyoró virágzását nem tudták igazából kihasználni a méhcsaládok. Márciusban megkezdődött a fűz virágzása, ami nagyon fontos, mert a fűz virágpor olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gyógyítják a méheket. A március harmadik hetében tapasztalható mínusz hat-hét fokos reggelek azonban nagy kárt tettek a fűzfák, bokrok virágaiban. Abban bízunk, hogy a még ki nem virágzott füzek a húsvét utáni melegebb időszakban virágozni fognak, és azt kihasználják majd a méhcsaládok – fogalmazott a szakértő.

Idén a januári melegben megindult a méhcsaládokban a fiasítás, de a márciusi mínuszokban leállt ez a folyamat...

Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy ezek a legkorábbi virágzások még nem játszanak szerepet a méztermelésben, hanem a méhek tápláléka, a méhcsaládok egészsége és megerősödése szempontjából nagyon fontosak.

Megkérdeztük a szakértőtőtől, mit találnak a méhek elsőre kirepülve a kaptárakból?

– Most a fűzvirágra tudnak menni a méhek, aztán a piros árvacsalán lesz olyan virágzó növény, amiről virágport és nektárt is tudnak gyűjteni. Hamarosan következnek a nagyon korai virágzású fák, a mirabolán szilva, a vadcseresznye. Ezeknek a növényeknek a virágai a méztermelés szempontjából még nem játszanak szerepet, de a méhek családfejlődése miatt nagyon fontosak. A gyűjtés plusz hozadékának a méztermelésben fontos időszaka majd a gyümölcsfáink, a cseresznye, a meggy, az alma virágzásával kezdődik el – mondta érdeklődésünkre Hampuk Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!