Slágertermék

2019.01.04. 07:56

Az egekbe szökött a kakaó ára

A lassuló világgazdasági növekedés ellenére igencsak jól jár, aki kakaótermesztésre adja a fejét.

A kakaó volt a tavalyi év slágerterméke a világpiacokon – áll az Origo cikkében. A portál összefoglalója szerint a legtöbb fontos termőterületen száraz volt az időjárás, ami meghatározta a termést, és alaposan feltornázta az értékes növény árát.

„Nyugat-Afrikában továbbra is igen jó a terméshozam„ – idézi a cikk a CNBC-nek nyilatkozó Jack Scoville vezető elemzőt, aki rámutatott, hogy a kitermelés mértéke mindezek ellenére csökkent: Elefántcsontpart például a korábbi 2 millió tonna helyett 1,985 millió tonnára becsülte a saját kakaóbab-kitermelését. Scoville szerint a kereslet tovább fog nőni a kakaóbab iránt, mivel mind Kelet-Afrikában, mind Ázsiában jó a terméshozam, és a következő betakarításnál nagyobb mennyiségre számítanak.

A termény ára tavaly 28 százalékkal emelkedett

- ismerteti a cikk.

Az édességipari vállalatokat is érintette a folyamat: a Hershey Co. és a Tootsie Roll Industries például egyaránt hatszázalékos veszteséget produkáltak, a svájci Nestlé pénzügyi vezérigazgatója pedig júliusban azt nyilatkozta, hogy az év elején költséghatékonysági átszervezéseket indított el a cég, hogy ellensúlyozzák a megnövekedett alapanyagárat.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!