Gazdaság

2017.04.20. 15:01

Autószerelők: Jövedelmező ez az üzletág, ugyanakkor fogynak a piaci szereplők

Zalaegerszeg - A növekvő árbevétel és alkalmazotti létszám ellenére 2013 óta megállíthatatlannak tűnik az autójavítással foglalkozó vállalkozások számának csökkenése hazánkban.

Zalai Hírlap

Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere elmondta: 2013-ban még 10.000 fölött volt azon vállalkozások száma, melyek fő tevékenységként gépjármű szervizeléssel foglalkoztak. 2016-ra a számuk 9434-re apadt, pedig az árbevétel és az alkalmazotti létszám emelkedése azt mutatja, hogy a szektor a válság után ismét emelkedő pályára került. Míg 2013-ban 28.285 főt foglalkoztattak a műhelyek, az alkalmazotti létszám 2016-ban 33.102-re nőtt.

Kedvező tendenciát mutat a felszámolások és a végrehajtások aránya is. 2013 és 2016 között a felszámolások aránya 2,04 százalékról 1,35 százalékra mérséklődött, míg a végrehajtás alá került cégek aránya 10,84 százalékról 8,51 százalékra csökkent.

Barbarics Zoltán (az előtérben) és Hidvégi János egy zalaegerszegi műhelyben végzi munkáját. Az országos adatok szerint nő az autószerelőknél foglalkoztatottak száma, ez pedig azt mutatja, hogy a szektor a válság után ismét emelkedő pályára állt Fotó: Pezzetta Umberto

Szintén a piac tisztulását és a piaci szereplők megerősödését jelzi a szektor szereplőinek vizsgálata az OPTEN kockázati besorolása alapján. Négy különböző kategóriába sorolják a vállalkozásokat az „A" legkevésbé kockázatostól, a „D" átlagot meghaladó kockázatig bezárólag. Ennek alapján az látható, hogy 2013-ban a két első kategóriába a vizsgált cégek 24 százaléka, a közepesen kockázatos „C" kategóriába 12,8 százaléka, míg a legkockázatosabb „D" kategóriába 47,2 százaléka tartozott. 2016-ra ez az arány kedvezően változott: az „A" és a „B" kockázati besorolást a vállalkozások 46, százaléka ért el, ami a 2013-as eredménynek majdnem a duplája. A „C" kockázati besorolású cégek aránya 32,3 százalékra emelkedett, míg a legkockázatosabb „D" besorolás aránya 20,7 százalékra mérséklődött, tehát több mint a felére esett vissza.

A piac szereplői a szektor további tisztulásában érdekeltek, elsősorban a feketén működő, úgynevezett „sufniszervizek" felszámolásában, amelynek megtörténte kedvezően hatna az árbevételükre, de ezt szolgálja az a tény is, hogy 2017. január elsejétől az autószervizeket is online pénztárgépek használatára kötelezte a törvény.

A kedvező statisztikák ellenére a munkaerőhiány a járműszerelésben is megjelent, melynek kezelése érdekében a piaci szereplők, a képző intézmények és a gazdaságpolitika terveinek összehangolására lesz szükség a jövőben - zárta elemzését Hantos Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!