Gazdaság

2013.01.13. 18:47

Áremelésre készülnek a pékek?

Zalaegerszeg - A napokban arról nyilatkozott a Magyar Pékszövetség elnöke, hogy áremelésre készülnek a pékek. Septe József szerint akár 20-25 százalékos áremelés is lehetséges.

Hajdu Péter

A szövetség vezetőjének véleménye szerint a folyamat, bizonyos mértékű áremelésekkel már egy hónapon belül várható. Mint elhangzott, a drágulás oka, hogy nőttek az alapanyagárak. Elsősorban a liszt ára nőtt, de emelkedtek a szállítási, logisztikai költségek is. Mindemellett a minimálbér ez évtől történt megemelése is a drágulást vetíti előre, mert ez nem kis költségnövekedést jelent a vállalkozások számára. Mindezen körülményeket figyelembe véve, a szövetség szerint legalább 20 százalékos mértékű áremelés húzná ki a bajból a sütőipari ágazatot, de ez még mindig nem eredményezne extra profitot. Csak a termelés stabilizálódását.

Szujker Dávid sütésre készíti elő a kilós fehérkenyereket a Zalaco-nál. A cég a jelenlegi helyzetben nem készül áremelésre (Fotó: Katona Tibor)

Sütőipari vezetőknél az iránt érdeklődtünk, hogy a szakmai szövetség előrejelzése mennyire tekinthető általános érvényűnek, gondolnak-e áremelésre?

- A Kanizsa Pékség és a Göcsej Pékség részéről egyetértünk a Pékszövetség álláspontjával. Ősz óta megközelítőleg 20 forinttal emelkedett a liszt ára. Nálunk ez a legnagyobb költségelem. Köztudott dolog, hogy a mi ágazatunk zömében betanított munkásokkal dolgozik. Rendkívül komoly beruházásokat hajtottunk végre az elmúlt három évben, amelyek nagyságrendje cégcsoport szinten eléri az egymilliárd forintot. Emellett éves szinten közel 20 millió forintos többlettel érint bennünket a minimálbér emelkedése. Ezt is ki kell gazdálkodni. Mindezeken túl további súlyos költségemelkedést eredményez a tranzakciós adó, amiről sokáig azt lehetett hallani, hogy nem lesz áthárítva az fogyasztókra. Ma már köztudott, hogy ez nem így van. Jelenleg is számoljuk ennek a költséghatásait, és igyekszünk azt minimalizálni - említette az idei év jelentősebb költségnövelő tényezőiről Gáspár Vilmos, a cég vezérigazgató-helyettese.

A vezető elmondta továbbá, hogy most készítik a 2013. évi tervüket, s nem titkolta, nagy szükségük lenne az áremelés eredményezte többletbevételre.

- Bejelentettük már az áremelést, de összetett a magyar piac. Amíg ez nem kerül elfogadásra a meghatározó kereskedelmi láncoknál, addig a legtöbb hálózat nem mer önállóan lépni ez ügyben. Az áremelés mértéke egyelőre nem látható, és a realitások körülbelül egy hónap múlva körvonalazódnak - közölte Gáspár Vilmos vezérigazgató-helyettes.

Mi történt eddig, és mi várható liszt-ügyben? - érdeklődtünk a tüskeszentpéteri malomüzemben, a Zalacereália Kft. ügyvezetőjétől.

- A liszt ára 20 százalékos emelkedésen ment keresztül ebben az időszakban. A malmi búza ára azonban még mindig felfelé mozog. Tavaly október-novemberben 66 ezer forint körül volt tonnája, most már 70 ezer forint körüli összegeket kérnek az étkezési búzáért. Ha kiszámoljuk, kimutatható, hogy a búza ára a liszténél is magasabb arányban emelkedett. A Pékszövetség tehát valós okokra hivatkozik, de ilyen mértékű áremeléseket nehéz lesz elfogadtatni a fogyasztókkal - mondja Király László, a malomipari cég vezetője.

- Ha a búza ára még mindig emelkedik, mi várható a liszt esetében? Megmaradnak már a jelenlegi árak vagy további lisztáremelések elé néznek a sütőipar szereplői és a vásárlók?

- Nem lehet kizárni a liszt további áremelkedését - válaszolta a malomipari vezető.

Horváth Tiborné friss kenyeret kínál. Az áremelésben a végső szó a kereskedőké és a vásárlóké lesz (Fotó: Katona Tibor)

Berta László, a Zalaco Zrt. tulajdonosa nem látja a maguk számára is követendőnek az említetteket.

- Nem jelent ez semmiféle kényszert és segítséget sem. Mindenki próbálja a saját ár- és üzletpolitikáját önállóan alakítani, így teszünk mi is. Azt gondolom, ha csak az új liszttel nem történik még valami drasztikus árváltozás, akkor az év első felében a boltjainkban nem emelünk árat.

- Mikor tették ezt utoljára?

- Bizonyos árkorrekciókat tavaly szeptemberben, illetve októberben hajtottunk végre. De azt elmondhatom, hogy a kilós fehérkenyérnek, a tejes kiflinek és a vizes zsemlének a listaára a saját boltjainkban 2006 július elseje óta változatlan. Más üzletekben nem tudom, mennyiért adják, azt mi nem tudjuk meghatározni. Ezeknek az alaptermékeknek az árát a liszt áremelése után sem emeltük, ugyanis hosszú távon akarunk ebben a régióban ebből a tevékenységből megélni. Ha szegénység van, abból nekünk is vállalnunk kell a magunk részét, és ezek azok az alaptermékek, amelyekkel szolidarítani tudunk - mondta Berta László.

Arra a kérdésre, hogy a költségnövekedéseket mivel tudják ellensúlyozni, a Zalaco vezetője a hatákonyságnövelést említette.

- Tíz év alatt hatszorosára nőtt az árbevételünk, és a létszámunk - a kiskereskedelem kivételével - csökkent. A saját boltjaink száma elérte az ötvenet, amelyekben naponta 35-40 ezer vevő vásárol. Sokat költöttünk magas színvonalú gépekre is. Például korábban, amikor a jelenlegi termelés hatodát hoztuk csak, akkora gázdíjat fizettünk a régi energiafaló kemencéink után, mint amennyit most fizetünk. Pedig akkor a gáz ára 38 forint volt, most pedig 120 forint - mondta Berta László.

 

Folyamatosan nőtt a liszt ára

A sütőipari termékeket nagyrészt meghatározó liszt áráról beszédes adatsorokat tartalmaznak a Központi Statisztikai Hivatal táblázatai. A közelmúlt legnagyobb ugrását a 2011-es adatok mutatják. Például 2011. augusztusáig az előző év hasonló időszakához képest nem kevesebb, mint 57 százalékos liszt áremelkedés következett be, a péksütemény 16,6 százalékkal, azon belül a kenyér ára 13,8 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Tavaly augusztusra egy év alatt 8,5 százalékkal csökkent a lisztár, de az aratás után, novemberben már 12,6 százalékos emelkedést regisztráltak a statisztikák. Az áremelkedés azóta is tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!