Gazdaság

2017.04.06. 07:17

Munka nélkül is járna az alapjövedelem - ez lenne a jövő?

A technológia fejlődésével egyre nagyobb tömeg szorul ki a munkaerőpiacról. A társadalom fenntartása érdekében több országban is felvetették már az a feltétel nélküli jövedelem lehetőségét.

A feltétel nélküli alapjövedelem egy olyan, mindenkinek alanyi jogon járó jövedelemforrást jelent, amihez - mint neve is utal rá - nem fűződik semmiféle kritérium. Ez utóbbi különbözteti meg a jelenleg érvényben lévő szociális juttatási rendszer elemeitől, hiszen azokkal ellentétben nem egy célzott támogatásról van szó, hanem egy mindent kiváltó, univerzális juttatásról. - írja a portfolio.hu

A feltétel nélküli alapjövedelem előnyei közül két dolgot emel ki az elemzés.

A feltétel nélküli alapjövedelem több szempontból is egy jobb és igazságosabb alternatívát jelentene a jelenlegi szociális transzferrendszerhez képest, megvalósítása azonban olyan súlyos anyagi korlátokba ütközik, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi széleskörű alkalmazását.

Az Unicredit szakértői szerint a szűkös erőforrásokat arra kéne összpontosítani, hogy oktatási és átképzési programokkal sokkal jobban támogassák azokat, akik lemaradtak ebben az őrült digitalizációs versenyben. A probléma gyökere az, hogy akik egyszer kiesnek a rendszerből, azok az egyre gyorsuló technológiai fejlődés miatt nagyon nehezen tudnak visszakapaszkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!