Gazdaság

2017.03.14. 13:49

Akár súlyos betegségeket is okozhatnak a medencék (x)

Közeledik a nyár, a strandszezon, ám ez nem mindenki számára jelent egyet a felüdüléssel. A nem megfelelő víztisztítás, de a higiénia hiánya is komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Némi odafigyeléssel az otthoni medencénk, és az otthonunkon kívüli strandolás sem lesz veszélyforrás.

Mik azok a betegségek, amiket elkaphatunk?

Fürdőzés során elsősorban a különféle bőrfertőzések alakulnak ki a leggyakrabban. A legtöbbször a gombásodás a lábujjközökben üti fel a fejét, más hajlatokban, lágyéktájon, hónaljnál, de akár a hajas fejbőrön is kialakulhat. A bőrproblémák mellett komoly gondokat okozhatnak a hölgyeknek vízben elkapott hüvelyfertőzések. A külső hallójárat is begyulladhat a vízben, de a kötőhártya gyulladása sem ritka.

Amennyiben a fürdőzés után gyanús tüneteket észlelünk magunkon, érdemes lehet orvoshoz fordulni, mielőtt komolyabb szövődmények lépnének fel. Gombásodásnál nem feltétlenül észlelhetők azonnal ezek a tünetek, ám az idő előre haladtával egyre több kellemetlenséggel nézhetünk szembe.

A fertőzött bőrfelületeken igen változatos tünetek jelenhetnek meg: hámlás, hólyagosodás, vörösödés. A kezeletlen gombásodás további területekre is átterjedhet, ekcémát, de akár nyirokérgyulladást is okozhat, ha nem kezelik időben. A hüvelyi fertőződésnek komolyabb tünetei is szoktak lenni, a folyás, vagy a kínzó viszketés mindig jelen van. Ha a húgyhólyag is érintett, akkor sűrű vizelési inger is felléphet. Ha bármi ilyen panaszt észlelünk, akkor mindenképpen nőgyógyászt keressünk fel, méghozzá minél hamarabb.

Kötőhártya gyulladás esetén égő, viszkető érzésünk lehet a szemünknél, idegentest-érzés, de akár könnyezés, fájdalom is felléphet.

A külső hallójárat gyulladását tipikusan uszoda betegségként tartják számon. A problémát a medence vízében elszaporodó baktérium okozzák. A hallójárat viszketése és fájdalma a leginkább jellemző panasz, de előfordulhat váladékozás is.

A váladékozás miatt előfordulhat, hogy halláscsökkenés áll be. Ha furcsa, megmagyarázhatatlan, el nem múló fájdalmat észlelünk, akkor nem érdemes halogatni a fül-orr-gégész felkeresését.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a bajt?

Száz százalékban nem tudjuk megakadályozni, hogy betegséget kapjunk el az uszodában vagy akár a saját medencénkben, de azért van egy pár megelőzési tipp, amellyel csökkenthető a kockázat. Amennyiben saját medencénk van, akkor mindig gondosan és körültekintően tisztítsuk meg. A víz folyamatosan cserélve legyen, és ne felejtsük el a vegyszerezést sem, ami által megszabadulhatunk a kórokozóktól.

A klóros fertőtlenítés, a pelyhesítés, a baktérium- és algaölő készítmények legyenek fontos alapkellékei a medencés háztartásunknak.

Ne menjünk a medencébe, ha tudjuk, hogy gombás fertőzésünk van, előbb kezeltessük azt. A nők a nehéz napokon kerüljék a fürdőzést, ilyenkor sokkal könnyebben össze tudnak szedni fertőzéseket, mint más napokon.

Strandolás előtt és után is vegyünk zuhanyt, a medencék környékén viseljünk papucsot. Ha a fejünket is be szeretnénk tenni a vízbe, akkor viseljünk úszószemüveget, ezáltal a szemproblémák elkerülhetők. Az úszónadrágot, dresszt ne hagyjuk magunkon vizesen, szárítkozzunk meg, amikor lehet, vagy cseréljük le szárazra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!