Gazdaság

2017.05.22. 12:21

Agrárfórum a rövid ellátási láncoktól - bemutatták a kézműves piac házának terveit

Zalaegerszeg - A rövid ellátási láncok (REL) lehetőségeiről és jövőjéről tartott hétfőn fórumot a városi díszteremben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezete.

Magyar Hajnalka

A rendezvényre helyi termelőket, agrárinnovációban gondolkodó vállalkozókat, termelői csoportok képviselőit és települési polgármestereket invitált a kamara.

Mint Süle Katalin, az agrárkamara zalai elnöke elmondta, a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklusban a rövid ellátási láncok fejlesztése kiemelt alprogramként szerepel. A vidékfejlesztés ezen ágának lényege, hogy a helyben megtermelt termékeket helyben értékesítsék. E cél érdekében szükséges ellátási láncba szervezni a helyi és őstermelőket, családi gazdálkodásokat, minden olyan vállalkozást, amely szerepet játszik az élelmiszer-előállításban, ide értve a vendéglátókat is, akik a helyi termelőktől szerezhetik be az alapanyagokat.

- A versenyképesség érdekében összefogásra szeretnénk ösztönözni a gazdálkodókat, hogy belássák, együtt sokkal könnyebben tudnak helyt állni a piacon - emelte ki Süle Katalin. - Ha több település összefog, s kialakítja az élelmiszerláncot, elérhető, hogy egész évben jelen legyenek a piacon. Ez csak úgy valósulhat meg, ha a többi termelőben nem ellenfelet, nem konkurenciát látnak a gazdák, hanem lehetőséget a szervezett összedolgozásra.

Ifj. Hubai Imre, Tolvaj Márta, Süle Katalin, Szabados Zsuzsanna és dr. Mezei Dávid a díszteremben tartott fórumon
Fotó: Katona Tibor

A fórum keretében az e célt szolgáló lehetőségeket és eddigi eredményeket ismerhették meg az érintettek.

Dr. Mezei Dávid stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár a kapcsolódó pályázatok tartalmát taglalta, míg ifj. Hubai Imre, a kamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke arról beszélt, miként segítheti a helyi erőforrások hálózatba szervezését a köztestület. Szabados Zsuzsanna, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet-vezetője a Vidék Minősége védjegyrendszerben rejlő lehetőségeket fejtette ki, Tolvaj Márta alpolgármester pedig az egy éve elindult termelői és kézművespiac jövőjéről is szólt.

- A termelői piac és a Munkácsy utca közötti foghíj területén 2019 tavaszára megépül a Zalaegerszegi Helyi Termelői és Kézműves Piac Háza - pillant előre az alpolgármester. - A háromszintes épület mintegy 500 millió forintból valósul meg, a TOP források keretéből. A földszinten bolt nyílik, ahol a Göcsejre jellemző termékek minden nap elérhetők lesznek. Emellett hűtőraktár, s a zöldségek, gyümölcsök előkészítését (tisztítás, darabolás, csomagolás) lehetővé tevő helyiség is rendelkezésre áll majd.

A helyi termelők háza nem csak a közvetlen értékesítést segíti majd. Az épület emeletén tudásközpont kap helyet, ahol a népi kertkultúra visszatanítása zajlik majd, s a lekvárfőzés, aszalás műhelytitkaiba is bepillanthatnak az érdeklődők.  Népi játszóház ugyancsak  szerepel a tervek között, továbbá nyitott műhelyeket is befogad az emelet, ahol a kézművesek tarthatnak munkabemutatókat.  Mindezen túl a tetőtérben a zalai gyógy- és fűszernövények tudástára nyílna meg, megmentve s átörökítve eleink értékes ismereteit. A fenntartás költségeinek mérséklése érdekében a passzív házakra jellemző, energiatakarékos   megoldásokkal  tervezik a kivitelezést - mondta el Tolvaj Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!