Egyre tudatosabbak a vásárlók

2019.08.13. 14:00

A zalaszentjakabi termelő szerint mind többen vesznek friss, helyben termelt zöldségeket

Több mint 30 éve foglalkozik zöldségtermesztéssel a településen élő Nagy Nándor, aki terményeit a nagykanizsai vásárcsarnokban értékesíti. Tapasztalatai szerint egyre nő az érdeklődés a friss, helyben termett áruk iránt.

Horváth-Balogh Attila

Nagy Nándor fóliasátraiban paradicsom és paprika terem Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A férfi azt mondta: édesapja volt kertész, az ő szárnyai alatt nőtt bele e nehézségekkel teli, de mégis szép szakmába.

– Mondhatni, belenőttem a kertészkedésbe, hiszen gyermekkorom óta ott voltam apám mellett, s ahogy múltak az évek, egyre többet segítettem neki, így folyamatosan tanultam meg azokat a mesterfogásokat, melyekkel viszonylag biztonságossá tehető a termelés – bocsátotta előre Nagy Nándor. – Azért viszonylag, mert van egy szólás, ami nagy igazság: a mezőgazdaságban két dolog biztos, az egyik a rizikó, a másik a veszteség. Ugyan mezőgazdasági gépésznek tanultam, de egész életemben zöldségtermeléssel foglalkoztam, soha nem csináltam mást és eszembe sem jutott, hogy változtassak ezen. Harminc éve biztosan jelen vagyok áruimmal a kanizsai piacon, de az utóbbi években jobbára a nővérem végzi az árusítást, én pedig itthon dolgozom, mert két lovat nem lehet egyszerre megülni.

Nagy Nándor fóliasátraiban paradicsom és paprika terem Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap
A fejes káposztát szabadföldben termeli Nagy Nándor

A férfi bérelt földeken gazdálkodik, összesen több mint 2 hektáron, és minden munkát kézzel végez, tehát gazdaságából igazi kézműves zöldségek kerülnek ki. Szabadföldön fejes káposzta, almapaprika, csemegekukorica, karfiol, a fóliasátrakban pedig paprika és paradicsom díszlik.

Szerencséje, hogy a területe egy kis völgyben fekszik, tehát a magasabb helyekről az összes esővíz nála gyűlik össze. Persze ez csak bizonyos csapadékmennyiségig tekinthető szerencsének, ha az eső mértékkel esik, sokat lehet spórolni az öntözésen – ebből a szempontból ez az év egészen jó volt.

– A fekvésnek vannak hátrányai is: ha sok eső hull, annyira nyálkás lesz az agyagos talaj, hogy napokig nem lehet rámenni. Aztán nyilván a legelső és a legutolsó fagyok is itt vannak, továbbá nagyon párás hely, ami sajnos a gombabetegségek számára kedvező.

Nagy Nándor elmondta: értékesítési gondjai nincsenek, habár amikor a nagy áruházláncok megjelentek, megnyomták áraikkal a piacot. Ma már azonban a vásárlók egyre nagyobb hányada tudja: amit a hipermarketekben lehet kapni, az nem ugyanaz a minőség, mint amit a piacokon vásárolhatnak meg. Utóbbinál nincs többnapos szállítási és tárolási idő, minden frissen jön a kertekből.

– Régebben jobban akartak alkudni az árból, mindig az akciós hipermarketár volt a mérce, ám mára elfogadták, hogy én nem tudok olyan árpolitikát folytatni, mint a multik – fogalmazott. – Sőt, egyre többen választják a friss, piaci árut, tehát úgy látom, kezdenek visszatérni az emberek hozzánk, termelőkhöz, egyfajta tudatosság van kialakulóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!