Nagyberuházások

2018.05.23. 07:00

A zalaegerszegi beruházások az oktatást is megmozgatják

A megyeszékhelyen megvalósuló két nagyberuházás, a tesztpálya, majd a logisztikai központ és konténerterminál nemcsak gazdasági szempontból fejt ki hatást a város életére, hanem kihívás és lehetőség az oktatás számára is.

Hajdu Péter

Az autóipari tesztpálya sokrétű változást generál a megyeszékhelyen és térségében Fotó: Katona Tibor/ZH

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester elmondta, a tesztpálya a tervek szerint már szeptemberben fogad autóipari cégeket.

– Van olyan cég, amely jelezte, a tesztpálya hatására telephelyet vásárolt a városban és elkezdett fejleszteni. Ez a tevékenység lesz először a meghatározó. Azonban az oktatásban is igényt generál, mivel magas képzettségű szakemberekre lesz szükség. A városban működő egyetemeknek is lökést ad a létesítmény, s ezzel kapcsolatban egy új rendezvény terve is kialakulóban van. A Formula Student East nemzetközi konstrukciós verseny a legkiválóbb egyetemisták megmérettetése, akik versenyautókat építenek. Várhatóan körülbelül 1800 diák lesz közülük Zalaegerszegen július 18–22. között – tájékoztatott dr. Vadvári Tibor.

Az autóipari tesztpálya sokrétű változást generál a megyeszékhelyen és térségében Fotó: Katona Tibor/ZH

Lökést adnak az oktatásnak

Mint elmondta, a logisztikai központ és konténerterminál más típusú lökést ad a felsőoktatásnak, új szakok kidolgozására adva lehetőséget. Ezt támasztja alá, amit dr. Szalai István egyetemi tanártól, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar dékánjától hallottunk.

– Számunkra elsősorban a járműipari tesztpálya jelent kihívást. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel közös kutatási projektben veszünk részt, ami kapcsolódik a tesztpályához. Szenzorrendszerek, energia-visszanyerés és beágyazott rendszerek alkalmazása területén végzünk kutatásokat. A mérnöki kar felkérést kapott, hogy dolgozzuk ki a tesztmérnökképzés koncepcióját, majd indítsuk el Zalaegerszegen – mondta a kar dékánja, kiemelve: várhatóan a 2019–2020-as tanévben indul az új szak.

Dr. Gubán Miklós, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg dékánja a gazdasági tudományok oldaláról adott képet.

– Gazdaságinformatikus szakunkon logisztika specializációt biztosítunk a hallgatóknak. Ezt a zalaegerszegi igények szerint alakítottuk ki. A tesztpályához tudunk olyan logisztikai informatikus szakembereket képezni, akik az informatikai hátteret adják, logisztikai ismeretekkel kiegészítve. Ugyanez a szakunk kapcsolódhat a logisztikai központ és konténerterminálhoz. Minket inspirált a két beruházás indítása, ami lehetőség számunkra is a fejlesztésre – említette dr. Gubán Miklós.

Nemcsak a felsőoktatást érintik az egerszegi beruházások, de a középfokú szakképzést is. Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója közölte:

– A Csány-, a Ganz- és a Széchenyi-iskolában az informatika területén végzett szakgimnazisták kapcsolódhatnak a tesztpályához, a Munkácsyban pedig a közlekedésgépészetet tanulók ismeretei alkalmasak arra, hogy a háttérben kiszolgálják a tesztpálya igényeit. Új szakokat is tervezünk, például automatikai technikus képzést, továbbá újra szeretnénk indítani a gyengeáramú képzést, hogy megfeleljünk középszinten is ezeknek az elvárásoknak.

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója a gimnáziumokról tájékoztatott.

– A járműipari és logisztikai fejlesztésekhez egy MTMI- s projektünk kapcsolódik, amely a matematika, a természettudományok és a műszaki területek népszerűsítését tűzte ki célul. A projektben közvetlenül a Zrínyi és a Kölcsey gimnázium vesz részt, és az Ady is kapcsolódhat hozzájuk. A projekt ebben a tanévben indult, és az említett gimnáziumokban szeptemberben elindítottuk a témához kapcsolódó csúcsszakköröket. Ezeken a tantervi anyagnál mélyebb ismeretekre, alaposabb tudásra tehetnek szert a diákok a matematika, az informatika és a műszaki tudományok világából. A projekt révén a tanulók felvilágosultabbak lesznek a logisztika, az autóipar témakörében, és várhatóan többen tanulnak tovább műszaki területen – mondta Kajári Attila, hozzátéve, a projekt megvalósítását jelentős eszközbeszerzésekkel és felújításokkal segítik. Minderről a csütörtökön és pénteken Zalaegerszegen megrendezendő Mobil 2018 kiállításon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!