Gazdaság

2016.01.14. 14:35

A svájci frank ismét nagy meglepetést okozott

Egyelőre visszanyerte az ellenőrzést a svájci frank árfolyama felett a berni nemzeti bank - állapítják meg elemzők egy évvel azután, hogy a bank a frank árfolyamkorlátjának feloldásával fejre állította a világ devizapiacait. Akkor mindenki sötét jövőt jósolt.

Egy év telt el a devizakereskedők szlengjében frankenshock néven ismert esemény, azaz a svájci frank árfolyamkorlátjának váratlan feladása óta, és jelenleg a svájci valuta a világ legstabilabb fizetőeszközei közé tartozik - írja a Reuters. Meghozta gyümölcsét a mélyen nulla alatti - mínusz 0,75 százalékos - betéti kamat és a jegybank (SNB) beavatkozásainak sorozata.

Az alpesi valuta árfolyama stabilizálódott az 1,08 svájci frank/eurós szint körül - hogy ezt meddig tudja tartani, más kérdés. Az elmúlt év fejleményeinek ugyanis komoly gazdasági és politikai ára volt.

Tény ugyanakkor az is, hogy az 1970-es évek óta nem látott piaci földinduláshoz képest, amelyet az SNB január 15-ei döntése okozott, nyugalom uralkodik a piacon.

Sosem felejtik el

Akinek voltak frankbefektetései, az biztosan nem felejti el az árfolyamgát feladásának napját - mondja Tim Müller, a svájci Zürcher Kantonalbank vezető devizakereskedője. Már 28 éve vagyok ebben a szakmában, de ez bejelentés páratlan esemény volt a pályafutásom alatt.

A sokk előtt a piaci szereplőknek semmi kétségük nem volt afelől, hogy az SNB kitart az 1,20 frank/eurós árfolyam védelme mellett, amelyre még 2011 szeptemberében tette le a főesküt. Ezt a döntést a frank makacs erősödése előzte meg, aminek - a svájci gazdaság versenyképességének védelme érdekében - útját akarták állni. A bank néhány nappal január 15-e előtt megerősítette elkötelezettségét az árfolyamgát mellett.

Sűrű szitkozódás

Nem csoda, hogy miután egy rövid közleményben közölte ennek feladását, a befektetők és a pénzpiaci kereskedők ereiben meghűlt a vér. Az kommentátorok hitszegéssel vádolták a bankot, arról értekeztek, hogy az SNB egyszer és mindenkorra elvesztette a hitelét. Emellett persze találgatták az okokat, amelyekből kettőt találtak.

Az egyik az volt, hogy 2014 végén egyre erősebb felértékelődési nyomás nehezedett a svájci valutára, ami rettenetesen drágává tette az árfolyamplafon tartását. A berni központi bank euró- és dollármilliárdokat égetett el frankvásárlásaiban.

A másik lehetséges ok az Európai Központi Bank (ECB) monetáris enyhítési programjának indulása lehetett. (Ez végül 2015 februárjában történt meg). Előre látható volt, hogy a pénznyomda beindítása az euró gyengülését hozza, ami még nehezebbé tehette volna az árfolyamgát tartását.

Elmaradt az összeomlás

Egy év után tisztább a kép, mint a hektikus napokban. Az SNB szerint a frank továbbra is túlértékelt, ugyanakkor az eurózónába exportáló svájci vállalatok el tudják viselni a lényegében 1:1-es árfolyamot. A gazdaság nem hanyatlott recesszióba, amit sokan megjósoltak 2015 elején.

Úgy tűnik, az jegybank visszanyerte az ellenőrzést a nemzeti valuta árfolyama felett - összegzi a piaci szereplők benyomásait Joachim Corbach, a svájci GAM vagyonkezelő vezető deviza- és árupiaci kereskedője.

A kereskedelmi bankok jegybanki betéteire adott negatív kamat, illetve a félelem attól, hogy mit tartogathat még a tarsolyában az SNB, visszariasztja a spekulánsokat a franküzletektől. Londonban, a világ legnagyobb devizapiacán csökkent a svájci valutára kötött üzletek száma. Helyüket a jen- és dollárspekulációk vették át.

Sokba' van

Ez előre láthatóan csak akkor változna meg, ha a világgazdaságot - például Kína bizonytalankodása miatt - nagyobb felfordulás rázná meg, ami ismét menekülővalutává tenné a svájci valutát.

Az elmúlt egy év azonban megmutatta a frank erősödésének árát is. A munkanélküliségi ráta 2015 végén 3,7 százalék volt, ami hatéves csúcs. A svájci vállalatok részben elbocsátásokkal mérsékelték költségeiket, hogy ellensúlyozzák az árfolyamváltozás miatt romló versenyképességüket.

Lehetett volna rosszabb

A fogyasztói árak éves összehasonlításban minden hónapban csökkentek 2014 novembere óta. Az SNB 23 milliárd frank veszteséggel zárta az elmúlt évet, amit főként a külföldi devizákon elszenvedett üzleti vesztesége okozott. Eközben a politikusok és a vállalatvezetők "szurkálják a bank döntéshozóinak hátsóját", azt várva tőlük, hogy tegyenek többet a frank gyengítéséért.

De legalább azt elkönyvelhetjük, hogy a Frankensteinről, a hollywoodi filmek egyik legismertebb szörnyetegéről elkeresztelt frankenshock nem vált világvégévé, azaz armageddonná, vagy hogy maradjunk a furcsa szavaknál frankageddonná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!