Gazdaság

2013.01.03. 16:20

A rezsicsökkenés már a februári számlán megjelenik

Zalaegerszeg - Az év elején hatályba léptek az úgynevezett rezsicsökkentő jogszabályok, amelyek januártól 10 százalékkal mérsékelik a földgáz, az áram és a távhő lakossági fogyasztói árát.

Horváth A. Attila

Az elmúlt napok nyilatkozatai alapján egyre biztosabbnak tűnik, hogy nemcsak "virtuális" tehercsökkentésről van szó, hanem valóban ennyivel alacsonyabb összegek szerepelnek majd a februárban (és később) kiküldendő, egyetemes szolgáltatásokért kiállított számlákon. A háztartások kiadásai tehát kisebbek lesznek, a pluszteher a szolgáltatókra hárul. Mivel jár mindez a gyakorlatban? - erről érdeklődtünk.

- A törvényi kereteken belül érvényesíteni fogjuk az előírt díjcsökkentést, amely az egyetemes szolgáltatásokra vonatkozik - reagált érdeklődésünkre Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.

A szóvivő elmondta: az áram esetében a tényleges energiaár 8,5 százalékkal lesz alacsonyabb, csökken továbbá a rendszerhasználati díj, így a végszámlán valóban megjelenik majd a 10 százalékos ármérséklés. A gáz esetében az alapdíj 10,3 százalékkal, az energiadíj 8,1 százalékkal csökken, ezeket is érvényesítik a számlákon.

- Az árcsökkenés minden lakossági fogyasztóra vonatkozik, függetlenül a besorolástól; azokra is, akik tartozást halmoztak fel, és azokra is, akik előre fizetik a díjat - mondta el Egyházi Nikoletta.

Az egerszegi Bebesi Krisztináék áramköltségei is csökkennek majd (Fotó: Katona Tibor)

A nem lakossági fogyasztókra vonatkozó árképzéssel, illetve az E.ON veszteségeivel és azok következményeivel kapcsolatos felvetéseinket a szóvivő nem kommentálta, és arra a lapértesülésre sem kívánt reagálni, amely szerint további hatósági árcsökkentések várhatók. (A Magyar Hírlap információit a fejlesztési minisztérium sem erősítette meg, Rogán Antal fideszes frakcióvezető viszont azt közölte tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a képviselőcsoport "nem fog ellenállni" a kormány esetleges rezsicsökkentő terveinek).

Vigh László zalai országgyűlési képviselő (Fidesz) ugyanakkor azt vélelmezi, hogy valóban újabb rezsicsökkentések lesznek az idén.

- Ilyen hírek akkor szoktak kiszivárogni, ha eredménnyel kecsegtető tárgyalások zajlanak a háttérben. Márpedig a miniszterelnök úr tovább tárgyal a szolgáltatókkal erről a kérdésről - válaszolta lapunknak a kormánypárti képviselő.

Vigh László szerint az Európai Unió más országaiban nem jellemző, hogy a lakásfenntartási kiadások csökkennének, a magyar kormány tehát különleges tettet hajtott végre. Az intézkedés mindenkinek megpróbál segíteni, de különösen a szegényeket támogatja.

Kuprovecz Dániel szakács főzéshez készül egy egerszegi étteremben. A gázárak a lakossági fogyasztóknál csökkennek, a döntés a nagyfogyasztókra nem vonatkozik, de így is 4 millió háztartást érint (Fotó: Katona Tibor)

- Az ilyen segítségre az aprófalvas Zalában nagyon nagy szükség van, az pedig egyenesen szenzáció volna, ha további árcsökkentést sikerülne elérni - fogalmazott a politikus.

A költségcsökkentés a kormányzati kommunikáció szerint közel 4 millió hazai háztartást érint majd. Az NFM államtitkára korábban jelezte, hogy a magyar családok 50 százalékában a rezsiköltségek a családfenntartáshoz szükséges kiadások felénél is nagyobbak, a csökkentéssel pedig a szolgáltatók haszna mérséklődik majd, de a cégek ettől nem fognak tönkremenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!