Gazdaság

2011.01.28. 06:59

A Nyugat-dunántúli Régió TOP 100-a

A Nyugat-dunántúli Régiónak és megyéinek, valamint az itt működő cégek gazdasági nagyságrendjébe enged bepillantást az adóhatóság, valamint a kereskedelmi és iparkamarák által összeállított TOP 100 kiadvány.

zaol.hu

 

A régió 100 legnagyobb vállalatának sorrendbe állítását a 2009-es nettó árbevétel alapján tették meg, s érdekes megállapításokra ad alkalmat.

A régiós első helyezett győri Audi Hungaria Motor Kft. (amely az országos TOP 100-ban is a MOL-t követő második nagyvállalat) az 1047,6 milliárd forintos árbevételével szinte látótávolságon kívül esik a régióban működő többi vállalkozáshoz képest. A 96,8 milliárd forint árbevételt produkáló, s a második helyen levő szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. sem éri el a tizedét a győri motor- és járműgyártó óriásnak. Utánuk kissé leszakadva jön harmadikkéntaz E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. a maga 65,8 milliárdjával.

A nagyságrendek sajnos csöppet sem kényeztetik a zalai lokálpatrióta érzületet. Mert a régiós TOP 100-on végighaladva, a 21. helyen találkozunk először Zala megyében jegyzett céggel, a kanizsai Rotary Fúrási Zrt.-vel, amely 2009-ben 17,7 milliárd forint nettó bevételt ért el. Egyébként a három megye 100 legnagyobb vállalata közé csupán 14 zalai cég tudott bejutni a nyilvánosságra hozott lista szerint.

Többek közt e régión belüli gazdasági leszakadásról szólt tegnapdr. Tóth Miklós, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Igazgatóságának igazgatója, aki Mazzag Ferenccel, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével mutat-ta be a TOP 100 kiadványt. Utóbbi példányaihoz a kamara titkárságán juthatnak hozzá ingyen az érdeklődők.

A cégek árbevételi sorrendjén kívül régiós és megyei elemzések mutatják bea válság kiteljesedő évének, 2009-nek főbb adatait. A gazdaság visszaesését jelzi a belföldi értékesítés 85 százalékra, az export 76 százalékra történő csökkenése. Ezzel együtt nőtt a munkanélküliség. A régióban az elemzés időszakában 9,6 százalékos munkanélküliség mellett 52,9 százalék volt a foglalkoztatottak aránya. Ezen belül Győr-Moson-Sopronban 54,5 százalék, Vasban 51,6 százalék, Zala megyében pedig a munkaképes korú lakosság 49,7 százalékát foglalkoztatták. Zala megyében az elemzés évében 668,7 milliárd forint nettó bevételt értek el a gazdasági társaságok, ami az előző évhez képest 88 milliárd forint visszaesést jelentett. A régió vállalkozóinak átlagos nettó bevétele 146,2 millió forint volt, a zalaiaké 78,6 millió, s megyénkben az árbevételen belül az export értékesítés aránya 13,9 százalékra alakult, a 46,9 százalékos régiós részaránnyal szemben.

 

A kamarák és a NAV kiadványában összeállították a megyei TOP 50-es vállalati listákat is. A zalai TOP 50 a második helyen szereplő 17,7 milliárd forint 2009-es nettó árbevételű Rotarytól az 50. helyen szereplő, 1,83 milliárdos bevételű Lunetta Ingatlanforgalmazó Kft.-ig terjed. Nem minden megkeresett vállalkozás járult hozzá, hogy a NAV nyilvánosságra hozza az árbevételét. Így a Zalában jegyzett, s a megyei TOP 50 vállalkozás első helyén szereplő cég neve és árbevétele sem nyilvános. Első helyét csak az n. ny. rövidítés jelzi. Az ismertek közül a legnagyobbak közé tartozik, s a harmadik helyezett 12,17 milliárd forinttal a Pannontej Zrt. Az előző évhez képest az ötödik helyről a negyedikre javította pozícióját 11,4 milliárd forinttal a keszthelyi központú ZD Nagykereskedelmi Kft., amelyet 10,1 milliárdos bevételével a ZÁÉV követett. Nagy teljesítményjavító a lenti Creaton. 6,3 milliárdos árbevételével 2009-ben az előző évhez képest 15 céget utasított maga mögé, s a 13. helyre került a cserépgyártó vállalkozás. A Zalavíz pedig (23.) 6 helyezéssel jutott előre, 3,39 milliárd forint árbevétellel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!