Gazdaság

2015.09.16. 14:23

A napraforgón a sor - 15-20 százalékos a terméskiesés az olajos magból

Gétye - Zalában is megkezdődtek az őszi betakarítási munkák. A gazdálkodók a legnagyobb ütemben a napraforgó betakarítását végzik, aratják a szóját is, a kukorica aratása még csak a következő napokban indul.

Hajdu Péter

Mint a napokban a Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár nyilatkozta, eddig napraforgó aratásának körülbelül a 38 százalékával végeztek. A termésátlag megközelítette a 2,5 tonnát hektáronként, vagyis a becslések szerint mintegy 1,45 millió tonna napraforgó takarítanak be az idén, ami 89,8 százaléka a múlt évi 1,6 millió tonnának. Mint a megyei agrárkamaránál érdeklődésünkre elmondták, Zala megyében 38.500 hektáron vetettek tavasszal kukoricát a gazdálkodók, a napraforgó megyei vetésterülete pedig 6420 hektár. A legutóbbi aratási koordinációs értekezlet adatai szerint az ország már részein már megkezdődött a kukorica aratása, Zala megyében gazdálkodóknál érdeklődve azt tapasztaltuk, majd a következő két jhét során indul meg az aratás. A napraforgó betakarítása viszont jól halad. A zalai betakarítási koordinációs adatok legutóbb a napraforgó aratás 13 százalékáról szóltak, tegnap termelőknél azt tapasztaltuk, már a felén is túl vannak.

Gétye határában a kukorica tábla mögött hosszú fekete sávként húzódott a napraforgó tábla, egyik végén porfelhő jelezte a kombájn helyét. Két pótkocsis vontató várakozott az erdő szélén, várva, hogy az olajos maggal telt kombájn kiürítse tartalmát. Kovács Istvánék családi gazdaságában a kukorica, búza árpa mellett minden évben napraforgóval vetik be a szántóföld egy részét, s most aratják.

Most egy közel 50 hektáros területen vagyunk, mi nemrég álltunk neki a munkának, a termésátlag huszonöt, harminc mázsa körüli hektáronként, egy jó közepes termés várható idén a napraforgóból mondta Kovács István gazdálkodó.

- Az augusztusi aszály egy kicsit meggyötörte a növényt, a 35-37 fokos meleg már nem kellett volna neki. Ez egy magas olajsavas napraforgó, amiből étolajat lehet gyártani, mi Sármellékre visszük leadni, a felvásárlóhoz. Mi még májusban szerződést kötöttünk, ami szerint tonnánként 120 ezer forintért veszik át tőlünk az olajos magot. A napi piaci ár most ennél egy kicsit lejjebb van, 118 ezer forint körüli. Mindig van kockázat a szerződésben és a piaci árak alakulásában. Ez egy elfogadható ár, és úgy látszik, tavasszal jól szerződtünk. Összesen 85 hektáron termelünk napraforgót, a többi terület a szomszéd falu, Szentpéterúr határában van - mondta Kovács István.

A család, ők és édesapja két gazdaságban összesen 510 hektáron folytatnak növénytermesztést, s mint elmondta, a napraforgóval két-három nap alatt végeznek.

Mint Balogh Rudolftól, a baki Agrocentrum Kft. vezetőjétől hallottuk, nagy várakozás előzte meg a napraforgó eredményeit. Becslése szerint az integrátori partneri körükben körülbelül a felénél tart az aratás, és mint elmondta, noha a napraforgó szárazságtűrő növény, nagyon az aszálymiatt mégis nagyon szélsőséges eredmények születnek, tábla szinten is jelentős eltérések mutatkozhatnak.

Gétye határában aratják Kovácsék napraforgóját, a képen Dömötör László gépkezelő vizsgálja a kombájnból kikerült olajos magot. Fotó: Pezzetta Umberto

- A csapadéktól függően jövő hét közepére várhatóan befejeződik a napraforgó aratása. Az eddigi hozamszintek 2 tonnától 3,5 tonnáig mozognak. A jobb ellátottságú talajokon 3 tonna körüli üzemi eredményeket hallottunk, több száz hektáron afeletti termésátlag is előfordul. Megítélésem szerint a megyei termésátlag 2,5-2,8 tonna körül alakul majd hektáronként napraforgóból. Tehát egy közepes termés várható. Megviselte ugyan a napraforgót is az aszály, a szárazság mifelénk körülbelül 15-20 százalékos terméscsökkenést okozott. De az ország más részeiből 40-50 százalékos terméscsökkenésről is hallani. Tehát az eddigi információm szerint az országos betakarításokhoz képest viszonylag elfogadhatóak a zalai eredmények - mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!