Optimista üzleti várakozások

2019.01.18. 09:00

A munkaerő-kereslet további növekedését prognosztizálják 2019-re

A Pénzügyminisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK GVI) egy tavaly végzett kutatás eredményeképpen rövid távú munkaerőpiaci prognózist állított össze 2019-re – az alábbiakban ezt szemlézzük.

Hajdu Péter

Az építőiparban jelentős bővülést terveznek, ám a dolgozók létszáma korlátozott Illusztráció: Pezzetta

Mint az MKIK honlapján, a kutatásról szóló összefoglalóban olvasható, az adatfelvételek során a megyei kormányhivatalok és az MKIK GVI munkatársai 6781 cég vezetőjét kérdezték meg a munkaerő iránti jelenlegi és várható keresletükről. Az idei évre vonatkozó rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés szerint a vállalatok szubjektív üzletihelyzet-értékelése a tavaly bekövetkezett pozitív elmozdulást követően tovább javult. Az általános üzleti helyzetet jelző értékelés szerint a megkérdezettek között 50 százalékpontos többségben voltak azok a vállalatvezetők, akik inkább kedvezően ítélték meg cégük üzleti helyzetét azokkal szemben, akik sötétebbnek látták a jövőt.

Az építőiparban jelentős bővülést terveznek, ám a dolgozók létszáma korlátozott Illusztráció: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A 2019-re vonatkozó üzleti várakozások optimistábbak, mint az elmúlt években bármikor. Ebben az évben már 59 százalékponttal voltak többen azok a vállalatok, amelyek 2019 első fél évében üzleti helyzetük javulására számítanak, mint azok, amelyek az üzleti helyzet romlását várják. A pénzügyi tárca és a kamara véleménykutatása szerint a cégek optimista várakozásai a létszámváltozással kapcsolatos terveikre is vonatkoznak. Míg tavaly 23 százalékponttal több vállalat bővítette létszámát, mint amennyi csökkentette, 2019-re vonatkozóan már 38 százalékpontos többségben vannak a létszámbővítést tervező vállalatok a létszámleépítőkkel szemben. Ez arra utal, hogy 2019-ben a munkaerő-kereslet tovább fog erősödni idehaza. Persze mindez nem jelenti azt, hogy a vállalati várakozások szerint is alakul majd a valóságban munkaerőpiaci helyzet.

A kamara szerint a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalati várakozások nyers formájukban nem nyújtanak pontos képet a várható létszámváltozásokról, mert az érintettek néha túlzottan optimistán ítélik meg a helyzetet, a cégvezetők egy része pedig konkrét létszámtervek helyett pillanatnyi intuíció alapján fogalmazza meg a várakozásaikat – tér ki az elemzés korábbi hasonló tapasztalatokra, melyek alapján a várakozásokat illető korrekcióra volt szükség.

A nyers adatok alapján 2019-ben 2,4 százalékpontos növekedés várható a foglalkoztatásban, a korrekcióval végzett becslés szerint azonban a cégek nem tudják tovább bővíteni a foglalkoztatottak számát. Eszerint csak az iparban várható bővülés, az építőiparban és a kereskedelemben viszont jelentős korlátokkal kell számolni. A tapasztalatok szerint immár ötödik éve növekszik hazánkban a toborzási nehézségekkel küzdő vállalkozások száma. Tavaly már a cégek 43 százaléka számolt be arról, hogy tartósan betöltetlen álláshelyekkel rendelkezik. A legnagyobb toborzási gondok a szakképzett fizikai munkások keresésekor jelentkeznek, erről a cégek 30 százaléka számolt be. De nőtt a toborzási nehézséget érzékelő vállalkozások aránya a szakképzetlen fizikai munkások (20 százalék), az alap- és középfokú végzettségű szellemi foglalkoztatottak (7) és a diplomás szellemi foglalkoztatottak (9) esetében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!