Minden a mézről szól

2019.09.11. 17:30

A mézes nap és a dödöllefesztivál kiegészítheti egymást Nagykanizsán

Szeptember 14-én, a dödöllefesztivál keretében rendezik meg a dél-zalai városban az V. kanizsai mézes napot és I. kanizsai mézlovagrendi találkozót.

Horváth-Balogh Attila

Az ingyenesen látogatható rendezvény ideje alatt a Medgyaszay Házban mézkóstolásra, illetve különféle mézek, mézes italok, sütemények és méhészeti eszközök vásárlására is lehetőség nyílik. Képünk a tavalyi eseményen készült

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Gergely Szilárd

Somogyi Gyula, a szervező Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke úgy véli: a rendezvények kölcsönösen erősíthetik egymást. Hiszen a mézes napra és a mézlovagrendi találkozóra érkező méhészek a szakmai programok után kilátogathatnak a fesztiválra, a méhészeti programnak pedig lesz olyan eleme, amely a nem szakmabeliek számára is érdekes lehet.

Az ingyenesen látogatható rendezvény ideje alatt a Medgyaszay Házban mézkóstolásra, illetve különféle mézek, mézes italok, sütemények és méhészeti eszközök vásárlására is lehetőség nyílik. Képünk a tavalyi eseményen készült Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap / Archív

– Szerettük volna, ha az immár hagyományosnak tekinthető mézes napunk nagyobb nyilvánosság előtt zajlik, ezért gondoltuk úgy, hogy e szimbiózis hasznos lehet számunkra is – bocsátotta előre Somogyi Gyula. – Az ötletünkkel megkerestük Dénes Sándor polgármester urat, aki az ügy mellé állt, s egyébként is mindenben támogatja a méhészeket.

Az V. kanizsai mézes napot szombaton 9 és 15 óra között tartják a Medgyaszay Házban, az eseményt először kapcsolják össze a hagyományteremtő céllal megrendezett kanizsai mézlovagrendi találkozóval, melyre az ország számos pontjáról érkeznek díszes öltözetben mézlovagrendi tagok.

– A rendezvény – mellyel természetesen a méz és a mézfogyasztás népszerűsítése a célunk – az ő bevonulásukkal veszi kezdetét, majd a köszöntők után csatlakozunk a 11 órakor elinduló városi felvonuláshoz. Miután visszatérünk a Medgyaszay Házba, szakmai előadások lesznek például az atka elleni küzdelemről, egy méhészeti gazdaságról, a méhészet helyzetéről, aktuális kérdésekről és nem utolsósorban a méz jótékony hatásáról. Ez utóbbi a fogyasztókat is érdekelheti – tette hozzá az egyesületi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!