Álláskeresés

2018.05.26. 11:05

A legjobb önéletrajzírók 16 ezret keresnek óránként

"Az önéletrajz egy hirdetés, ami a jövőbeni főnököt veszi célba" - vallják a szakemberek. Már bérelhetünk olyan profit, aki garantált sikert jelentő CV-t és motivációs levelet ír helyettünk.

Egy átlagos igazgató csak hat másodpercet tölt azzal, hogy átnézze a jelölt önéletrajzát – írja Marc Cenedella vezető karrier-tanácsadónak a CNBC-nek adott interjújára hivatkozva az Origo.

A munkakeresés világában számos tanácsot, útmutatót találhatunk az önéletrajzokra, motivációs levelekre és portfóliókra vonatkozóan, azt azonban kevesen tudják, hogy vannak, akik hivatásszerűen ezzel foglalkoznak – vagyis felbérelhető szakemberek. Az Upwork.com weboldalon számos hozzáértő található, akik vállalják önéletrajzok, motivációs levelek és egyéb dokumentumok megírását. Az oldalon található 11 legprofibb önéletrajzíró akár óránként 60 dollárt (16 ezer forint) is elkérhet munkájáért, ugyanakkor a sikerrátájuk is száz százalék.

A legfontosabb szempontokat azonban a szolgáltatás igénybevétele nélkül, akkor is érdemes szem előtt tartani, ha mi magunk állítjuk össze ezeket a dokumentumokat.

Az egyik legjobb módja a figyelemfelkeltésnek a számok és statisztikák használata, ami a kézzelfogható eredményeket hangsúlyozza. Egy másik módszer az olyan szavak használata, mint az „elért” vagy a „megszerzett”, hiszen ezek sokkal erősebb kifejezések, mint a „kezelt” vagy „menedzselt”.

„Az önéletrajz egy hirdetés, ami a jövőbeni főnököt veszi célba, ezért olyan módon kell megírni, hogy felhívja a figyelmet” – idézi a portál az Interjúk útmutatója, valamint az Önéletrajzok útmutatója című könyveket is jegyző Cenedellát. „A cél az, hogy átjussunk a küszöbön, nem pedig az, hogy az életünket meséljük el.” Szerinte fontos, hogy az önéletrajz ne csak önmagunkról szóljon, hanem képzeljük bele magunkat a leendő főnökünk helyébe és elvárásaiba.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!