A termést veszélyezteti a szárazság

2019.03.12. 07:00

A kalászosok terméskiesésétől tartanak a zalai gazdálkodók

A tavaszi munkákat időben el tudták végezni a termelők a földeken, mivel semmi sem akadályozta a munkát, a száraz talaj elbírta a gépeket. Sokan azt mondják, inkább lennének késésben, csak lett volna több eső.

Hajdu Péter

Gyergyák Szabolcs zalaegerszegi gazdálkodó zabot vet, hogy elég takarmánya legyen lovainak és szarvasmarháinak

Fotó: Katona Tibor

Az elmúlt hetekben sokfelé porfelhő jelezte már messziről, hogy munkagépekkel járnak a földeken. Kiszórták a műtrágyát, majd kezdődött a tavaszi kalászosok vetése, lassan már ennek is a végére érnek.

– Enyhe tél volt, ami kedvezett a különféle kártevőknek. A legnagyobb probléma azonban most a szárazság. A szakemberek becslése szerint 150-200 milliméter csapadék hiányzik a talajból – mondta Balogh Rudolf, a baki Agrocentrum Kft. vezetője.

Fotó: MW grafika

– A múlt héten Zalában 10-12 milliméter eső hullott, ami nagyon kevés, legalább 30-40 millimétert vártunk. Ez látszik is, a talajmunkák során porzik a határ. Az év elején, februárban a legnagyobb munka a fejtrágyázás volt, a gazdálkodók az őszi vetésekre március elejére kijuttatták a műtrágyát, de sokfelé látni, hogy a műtrágya-granulátum szilárd darabjai még mindig kinn vannak a felszínen, mert nem mosta be az eső. A szárazság egyetlen előnye, hogy a tavaszi munkákkal majdnem mindenki végzett. A kora tavasziak, az árpa, a búza, a borsó és a zab vetése befejeződik a héten.

Gyergyák Szabolcs zalaegerszegi gazdálkodó zabot vet, hogy elég takarmánya legyen lovainak és szarvasmarháinak Fotó: Katona Tibor

Ugyanakkor a csapadék már a talaj alsó rétegéből is hiányzik. Emiatt az őszi vetésű gabonák lassabban fejlődnek. Sokkal zöldebbnek, bujábbnak kellene lenni a vetéseknek. Most kezdődik a kalászos gabonák bokrosodása, és nagy kockázatot jelent, hogy éppen ebben az időszakban szárazság van. Mert akkor bokrosodás nélkül indul szárba a növény, és kevesebb lesz a kalász, ami terméskiesést jelent. A tavaszi vetést Gyergyák Szabolcs zalaegerszegi gazdálkodó is befejezte. A városkörnyéki egyik területén éppen zabot vetett tegnap. – Egy hektár az egész, csupán annyi zab kell, hogy a szarvasmarháimnak és néhány lónak a takarmánykiegészítése meglegyen. Sajnos az őszi búza szemlátomást csak kínlódik a szárazság miatt, a fejtrágyát hiába szórtuk ki, nem mosta be az eső. Úgyhogy most áttérek a folyékony műtrágyázásra – mondta Gyergyák Szabolcs. Hozzátette, a szántás helyett évek óta csak talajlazítást alkalmaz, mert ezzel a módszerrel kevésbé szárad ki a talaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!