Gazdaság

2017.06.29. 13:45

A gellénháziak a kézi kaszálás népi hagyományát örökítették tovább

ALSÓRAJK A gellénházi Vajda József Népdalkör tagjai csütörtökön a kézikaszás aratás mozzanatait mutatták meg a helyi és felsőrajki társaságoknak.

Benedek Bálint

A népdalkör 28 éve töretlenül hisz a hagyományok ápolásában s azok továbbadásában. Lelkes vezetőjük, Kulcsárné Csejtei Marianna a felsőrajki iskola tanítójaként arra gondolt, hogy a gyerekek szüleit benevezi a július 14-16. közötti novai Göcseji Aratónapokra, ahol a csapatok kézikaszás aratásban mérik össze tudásukat.

- A versenyt 29. alkalommal tartják meg, ebből csoportunk tizennyolcszor szerepelt, s mivel sokan a 70. évüket is betöltötték, úgy éreztük, itt az ideje a fiatalabbaknak is átadni a tudásunkat - fogalmazott Kulcsárné Csejtei Marianna. - A mai fiatalok szülei talán csak az idősek történeteiből hallhattak a kézikaszás aratásról, de testközelből még nem láthatták. A mostani alkalom a gyakorlást szolgálta, hogy az alsórajki és a felsőrajki csapatok minél eredményesebben szerepeljenek.

Vizlendvai László (balról) a kézi aratás mozzanatait az alsórajki polgármesternek,  Boros Attilának is megtanította Fotó: Szakony Attila

Sőt a részvételükkel támogatják a Bázakerettyén július 31-től augusztus 4-ig táborozó gyerekciterásokat. A tanítónő ugyanis Gellénházán 12 éve vezeti a Galagonya citeracsoportot, s egy éve Felsőrajkon is szorgalmas diákok tanulnak a hangszeren játszani.

A viadalt aratóközösségek, úgynevezett bandák számára szervezik. A nagybandát 2 kaszás, 2 marokszedő, 1 kötélvető és 1 kötöző alkotja, míg a kisbanda 1 kaszásból, 1 marokszedőből és 1 kötélvető-kötözőből áll.

A gellénháziak gyakorlottak a kézzel aratásban, hiszen fiatalként a nyarakat a búzatáblákon töltötték. Amik Vizlendvai László, Lóránt Kristófné és Horváth Jánosné számára egyszerű mozdulatoknak tűntek, korántsem voltak azok.

- A mi időnkben még belenevelték a fiatalokba ezt a fajta munkát. S bár nem rajongtunk érte, hiába a gépesítés, nem szeretnénk, hogy elvesszen ez a népi érték - így Vizlendvai László. - A kaszásoknak kell hozzá némi fizikum, s a hölgyek feladata sem gyerekjáték. Azt érdemes tudni, hogy az aratás különbözik a fűkaszálástól, ugyanis ebben az esetben eltérő mozdulatsorra van szükség.

A gellénházi bemutatót követően elsőként Vigh László, a térség országgyűlési képviselője ragadott kaszát.

- Gyerekkoromból emlékszem még arra, hogy a felnőttek miként végezték az aratást - mondta. - Szerencsére vannak olyan tettre kész emberek, akik nem hagyják ezt a hagyományt elveszni. Ez kivételes alkalom, melynek közösségteremtő ereje van. A búzatáblában a munka közben barátságok születnek, és új kapcsolatok alakulhatnak ki.

Időközben néhány alsórajki nyugdíjas is megnézte, miként dolgoznak a fiatal kezek. Horváth Gáborné Anna, valamint Gócza Istvánné Mária is nosztalgiát érzett. Szívvel-lélekkel ténykedtek a földeken, mindenre emlékeztek.

- Sokat dolgoztunk a melegben, elég nehéz volt, de jó látni, hogy továbbadják a tudást a jövő generációnak - tette hozzá Gócza Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!