Gazdaság

2011.03.25. 06:34

A gazdaság nincs címlapon

Nem reális cél, hogy elhelyezkedhessenek azok a rokkantnyugdíjasok, akiknek a jövőben a kormányzati szándék szerint vissza kellene térni a munka világába, véli Kámán János.

Varga Lívia

 

- Magyarország az ipari termelésben nem jár élen, kevés az önálló termék, ami biztosíthatná, hogy a vállalkozások hosszú távon meg tudják vetni lábukat a nemzetközi piacon. Jelenleg a multicégek beszállítói köre mozgatja a gazdaságot, ahhoz pedig, hogy ez megváltozzon, gazdasági struktúraváltásra lenne szükség. Ebben az exportőrök ugyan élen járhattak volna, ám a forint mesterséges erősen tartása nem segítette az ehhez szükséges forrásgyűjtést. Hazánkban a cégek keveset költenek innovációra is, aminek oka az alacsony tőke mellett abban keresendő, hogy a gazdaságpolitika ezt nem megfelelően támogatja - hangsúlyozza a cégvezető.

Kámán János a nyugdíjrendszer átalakítását, s a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát is átgondolatlan lépésnek tartja. Mint mondja: akkor, amikor Magyarországon ekkora a munkanélküliség, nincs reális esély arra, hogy a rengeteg hátrányos helyzetű álláskereső mellett a munka világába visszavezényelt rokkantnyugdíjasok a közmunkaprogramokon túl máshol is el tudjanak helyezkedni. Így pedig csak a munkanélküliek száma nő majd.

 

Bár az érdekegyeztetést törvény rögzíti, a kormány a jogszabályok meghozatalakor ezen kötelezettségének többnyire nem tesz eleget, ami munkaadói s -vállalói oldalon is feszültséget szít, véli Kámán János. Szerte a magyar cégek azt remélték, az uniós elnökség idején megmutathatják magukat, ám hazánk bemutatkozása nem sikerült jól. Nem szerencsés az EU ellen vívott gazdasági szabadságharc sem, különösen, hogy közben az unió lakosainak adóforintjait éljük fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!