Gazdaság

2017.05.03. 14:25

A gazdák fele már beküldte: Zalában több mint 140 ezer hektár termőföldre kérnek támogatást

Még közel két hetük van a gazdálkodóknak a 2017-es egységes területalapú támogatások igényléséhez, jelenleg a gazdák mintegy fele élt a lehetőséggel.

Hajdu Péter

A megyében a területalapú támogatásban érintett földterületek mérete évek óta összesen 140.000-142.000 hektár között mozog, ezeken 4.000-4.200 termelő gazdálkodik. Tőlük várják május 15-ig a kérelmeket – tudtuk meg Horváth Gyulától, a Zala Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetőjétől.

A mezőgazdasági termelők számára létkérdés az egységes – több jogcímen is igényelhető és odaítélhető – támogatások elnyerése, ami már beépült a gazdálkodásukba, ezek nélkül igen nagy gondok elé néznének. A területalapú támogatások idei mértéke hektáronként közel 70 ezer forint, amiből látszik, hogy összesen nagyon jelentős, több milliárd forint uniós pénz elosztásáról van szó, ezért fontos, hogy időben beérkezzenek a kérelmek. A végleges határidő egyébként június 9., addig befogadják az igényeket, de mint a főosztályvezető elmondta, nem érdemes kivárni, mert az a támogatás összegének csökkenésével jár. Ugyanis május 15. után, június 9-ig munkanaponként egy százalékkal csökken a támogatási összeg, a júniusi határidő után érkezett kérelmek pedig kiesnek a 2017-es támogatásból.

Az igényeket elektronikusan, ügyfélkapun lehet benyújtani, akinek nincs, az egy meghatalmazott személyt is megkérhet erre. A vezető elmondta azt is, hogy a legkisebb támogatható terület 1 hektár, ami legfeljebb négy táblából tevődhet össze. A benyújtott kérelmeket május 31-ig lehet szankciómentesen módosítani, erre például akkor lehet szükség, ha a bejelentett terület mérete változott.

Érdeklődésünkre Horváth Gyula megemlítette még a támogatás igénylésének néhány fontos feltételét. Igazolni kell június 9-ig a földhasználatot, és a kérelemben a termelőnek fel kell tüntetnie az általa hasznosított összes támogatható, illetve nem támogatható területet is. Elmondta továbbá, hogy a Zala megyében várható 2017-es támogatás igényléseknek a felét nyújtották be eddig a gazdálkodók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!