Küldöttség Grúziából

2019.03.06. 17:30

A duális szakképzésben is együttműködnének Zalával

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához szerdán a georgiai (közismertebben grúziai) Adjarai Autonóm Köztársaságból érkezett delegáció látogatott, gazdasági és szakképzési kapcsolatok építése céljából.

Hajdu Péter

Dr. Horváth Viktória nagykövet, mellette Jaba Phutkaradze miniszter

Fotó: Katona Tibor

Az autonóm köztársaság pénzügyi és gazdasági minisztere, Jaba Phutkaradze által vezetett négytagú delegációval tartott dr. Horváth Viktória, Magyarországi georgiai nagykövete. A vendégeket Mazzag Ferenc és dr. Szabó Antal, a megyei kamara elnöke és alelnöke fogadta Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja társaságában. A tárgyalás során az autonóm köztársaság gazdasági minisztere többek között arról beszélt, hogy hazájukban vonzó feltételek és körülmények fogadják a külföldi befektetőket, akik között magyarországi cégeket is szívesen látnak.

Dr. Horváth Viktória nagykövet, mellette Jaba Phutkaradze miniszter Fotó: Katona Tibor

Az Adjarai Autonóm Köztársaság az ország délnyugati szélén helyezkedik el, központja a Fekete-tenger partján fekvő Batumi. Mint elhangzott, az elmúlt időszakban előbbre léptek a Világbank befektetési környezetre vonatkozó besorolásában. A külkereskedelmi forgalom szempontjából nemcsak importőrként, hanem mint lehetséges közel-keleti elosztó központként is a magyar cégek figyelmébe ajánlotta hazáját a miniszter, illetve gyártási folyamatokban összeszerelési kapacitásaikra hívta fel a figyelmet. A turizmus és a sportinfrastruktúra fejlesztésében is lehetőségeket kínálnak olyan magyar cégeknek, amelyeknek már tapasztalatuk van e területeken.

A miniszter azt is elmondta, hogy a tudás- és tapasztalatcsere lehet még fontos kapcsolódási terület, elsősorban a mezőgazdaság, a gépészet és az egészségturizmus területén. Mivel náluk kevés a szakképzett munkaerő, az említett gazdasági ágakban szeretnének duális felsőoktatási szakképzést megvalósítani. Rövidebb, meghatározott időszakra küldenének tanulókat az említett területekről szakmai, főleg gyakorlati továbbképzésekre.

Mazzag Ferenc szólt a kamara munkájáról és a szakképzésben betöltött szerepéről, s felajánlotta az együttműködést. Hasonlóképpen Szabó Károly, aki ismertette a zalai szakképzés lehetőségeit. A delegáció ezt követően a zalaegerszegi járműipari tesztpályára látogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!