Gazdaság

2017.06.14. 14:47

A cseresznyéről és a meggyről szóló tudnivalókkal segítették a termelőket

PÖLÖSKE - Közel félszáz gazdálkodó, kutató, gyümölcsfajták előállításában működő szakember részvételével tartottak cseresznye- és meggyfajta -bemutatót a növényfajta-kísérleti állomáson.

Hajdu Péter

Az egész napos programon egyetemi tanárok, a fajtakísérletek vezetői és termelők számoltak be e gyümölcsök termesztésével kapcsolatos tudnivalókról. Megnézték a kísérleti állomáson található ületetvényeket, továbbá 49 kiállított cseresznyefajta és 13 meggyfajta gyümölcseit szemlélték, kóstolták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága közös rendezvényén.

Képünkön (balról) Uzonyi Dezsőné a pölöskei állomás témafelelőse, Szili Ferenc állomásvezető, valamint mellettük Merczel Kornélia és Bíró Zsuzsanna gyakorlaton levő egyetemisták Fotó: Katona Tibor

Lukács József, a NÉBIH elnökhelyettese elmondta, a rendezvény az agrárkamara és az élelmiszerhatóság 2014-es együttműködési megállapodása révén indult sorozat része, aminek célja a gazdálkodók informálása, a termelés segítése. Ennek az együttműködésnek a keretében eddig 25 közös fajtabemutatót szerveztek, s a tegnapi is ezt a sort bővítette annak érdekében, hogy a gazdálkodók a rendelkezésre álló sok cseresznye- és meggyfajta közül választani tudjanak. Lukács József megemlékezett arról is, hogy idén 125 éves a magyar növényfajta-kísérletezés, ami Cserháti Sándor botanikus, növénynemesítő és -termesztő kezdeményezésére indult Mosonmagyaróvárról. Magyarországon ma 17 helyen folyik állami fajtakísérletezés, aminek egyik helyszíne a pölöskei állomás.

Boros Attila, a megyei agrárkamara elnökhelyettese tájékoztatásként elmondta, az országban 14 ezer hektáron termelnek meggyet, a cseresznyeültetvények területe  pedig 2800 hektár. Hazánk Lengyelország után a második legnagyobb cseresznye- és meggytermesztő.

Az érdeklődőknek Szili Ferenc, a pölöskei fajtakísérleti állomás vezetője elmondta, az összesen 75 hektár területű állomáson 20 hektárnyi a fajtakísérletek területe. A cseresznye és a meggy mellett jelentős fajtaszámban van szilva, alma, körte, kisebb területen pedig bodza, mogyoró, dió, és még más gyümölcsféleségek.

A program során dr. Hrotkó Károly és dr. Simon Gergely, a Szent István Egyetem professzorai a cseresznye- és meggytermesztés alanyairól, valamint e gyümölcsfák koronaalakító metszéséről tartottak előadást. Márkné Deák Szilvia, a NÉBIH fajtakísérleti osztályának témavezetője pedig a közép- és kései érésű cseresznyefajtákról, az állomáson végzett fajtakísérletek eredményeiről szólt. A termesztési lehetőségek közül tájfajtákat is ismertetett, továbbá áttekenitést adott az európai közös gyümölcskatalógusról. A résztvevők átfogó ismereteket kaptak még a nemesítés és a növényvédelem aktuális kérdéseiről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!