Gazdaság

2011.02.16. 06:28

A behajtáshoz agy kell, nem izom

Kissé titokzatos tevékenységet űz a Bázakerettyén működő Direktinfo Kft., mely 1996 óta foglalkozik követeléskezeléssel, s mára a saját szakterületén az ország 5. legnagyobb cégévé vált.

Szalabán Attila

Jó pár évvel ezelőtt hallottam egyik ismerősömtől: ha kopasz lennék és izomagyú, biztos követelésbehajtónak mennék, mert ott van a pénz . Ez a sztereotípia máig él az emberekben, pedig a szakemberek szerint a behajtás ma már az adós és a megbízó számára sem lehet veszélyes.

- A törvényi előírások és a szakmai etika betartása mellett a követelésbehajtásnak nem szabad fizikai atrocitással párosulnia - magyarázta Csatlós Csilla, a bázakerettyei Direktinfo Kft. tulajdonosa. - Sajnos a korábbi években történtek hatalmas kárt okoztak a szakmának, az emberek fejében a behajtásról a verés, a törés és zúzás jut az eszébe. Ezzel szemben a követelésbehajtás egy peren kívüli folyamat, melynek célja, hogy a jogi eljárások előtt közös egyezséggel megfizetésre kerüljön a tartozás. Emögött komoly pszichológiai, jogi és számviteli tudással rendelkező szakemberek munkája áll.

A Magyarország teljes területét lefedő rendszerrel és ügyfélkörrel rendelkező bázakerettyei cég tavalyig kizárólag cég és cég közötti ügyekkel foglalkozott, megbízói jellemzően többmilliárdos forgalmat bonyolítottak le. Tavaly azonban egyre több mikro- és kisvállalkozó is felébredt, és kezdett küzdeni a pénzéért.



A Direktinfóval már az egyik piacvezető mobilcég is kapcsolatba lépett, azóta magánszemélyek tartozásait is kezelik.

- Egyre nehezebb a követelésbehajtás, a jogszabályi lyukak, kiskapuk, a lassú számonkérés eredményeként a piac felhígult - tígy Csatlós Csilla. - Egyre kevesebb a pénz, és egyre több a rosszindulatú adós. Nagy szükség lenne a megfelelő pénzintézeti finanszírozásra, a hitelek csökkenésével a gyártók, a beszállítók, az alvállalkozók lettek a gazdaság bankjai. Szerinte a gazdasági világválság nem hozott tisztulást a cégpiacon, sőt, a megszűnő szervezetek helyébe több újonnan alapított lépett. Ennek magyarázata, hogy a kintlévőségeket okozó cégvezetők visszajönnek, és immáron kellő tapasztalattal a zsebükben másokat vernek át.

A behajtó cég egy évben átlagosan 80 ezer ügyletet kezel - az adósok gyakran ismétlődnek, van aki ellen 8-10 behajtás is lezajlik évente. A statisztikák döbbenetesek: egy 2010-es felmérés szerint a számlák 80 százalékát legalább 1 napos késéssel egyenlítik ki Magyarországon, s az átutalásos kötelezettségek 4 százalékát sosem teljesítik.

Csatlós Csilla nem titkolta, munkájuk során előfordul, amikor azt kérdezi az ügyfél, milyen fizikummal rendelkeznek az embereik, megverik-e az adóst, ha kell. Volt rá eset, hogy valaki azért vette fel velük a kapcsolatot, mert 10 éve kölcsönt adott valakinek, de nincs papír, nincs tanú, és még sosem jutott eszébe, hogy visszakérje a pénzét...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!