Gazdaság

2009.02.16. 03:29

A bankoknak is érdeke

<b>Zalaegerszeg</b> (hp) - A munkanélkülivé vált adósok kormányzati segítése a bankok érdeke is. Hollé Zsoltot, a Sopron Bank zalaegerszegi fiókigazgatóját kérdeztük a tervezetről, és az adósokról.

Hajdu Péter

- Mi is csak annyit tudunk, amennyi a sajtóban megjelent. Amennyiben a munkanélküliség miatt jelentkező törlesztési nehézségek kezelésében az állam szerepet vállal, arról jogszabályt kell alkotni, a segítségnyújtás konkrét feltételeit abban kell szabályozni. Ezt követően kerülhet sor az érintett pénzintézetekkel a szükséges megállapodások megkötésére. Remélem erre minél hamarabb sor kerül - kezdte válaszát a bankfiók igazgatója, hozzátéve, minden olyan szándék, intézkedés, ami összefügg a gazdasági válság és a munkanélküliség kezelésével, üdvözölendő. Közös érdek e probléma kezelése.

Arra a kérdésre, hogy a bajba jutott ügyfelekkel szemben jelenleg mi a gyakorlat, elmondta: - Egy bank azonnal észleli a törlesztés elmaradását. Annak okáról azonban csak az ügyféltől kaphat tájékoztatást. A kiküldött fizetési felszólítást követően rendkívül fontos a bank és az ügyfél együttműködése. Ha például az árfolyam emelkedése okozza a problémát, és az adós az eredeti, alacsonyabb részletet továbbra is tudja vállalni, a futamidő hosszabbítása megoldást jelenthet. Amennyiben munkanélkülivé válik az ügyfél, fizetési moratóriumot kérhet a banktól, míg újra munkát talál. Ha viszont nincs lehetőség megállapodásra, a banknak jogszabályi kötelessége a betétesek védelmében mindent megtenni a tartozás beszedésére.

Azt egyetlen bank sem közli, hogy a recesszió hatásaként mennyi törlesztést kell átütemezni, erre vonatkozó kérdésünkre Hollé Zsolt elmondta: - A napi gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy sok ügyfél elérkezett a törlesztési képessége határára. A devizahitelek kihelyezésekor a jövedelmek és a számított részletek összevetésénél eleve számolt a bank árfolyamkockázattal, arról az ügyfeleket is tájékoztattuk, így bizonyos forintgyengülés még nem okozott komolyabb problémát. A 300 forint körüli euró azonban nem volt előre látható.A 300 forint körüli euró azonban nem volt előre látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!