Szabálytalanság minden negyedik vállalkozásnál

2019.08.14. 08:00

A Balatonnál ellenőriz a NAV

Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot balatoni ellenőrzés­sorozatán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A vállalkozók negyede annak ellenére mulasztott, hogy az akciót a NAV előre meghirdette honlapján. Az ellenőrzés­sorozat kapcsán kiszabott mulasztási bírság megközelíti a 115 millió forintot.

ZH

A NAV idén is fokozottan ellen­őrzi a Balatonon és környékén működő vendéglátóhelyeket, a strandokon, piacokon és vásárcsarnokokban értékesítőket s a fesztiválokra, rendezvényekre kitelepült árusokat, tájékoztatta lapunkat a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága. A revizorok július közepe óta csaknem 3000 ellenőrzést végeztek, elsősorban a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát vizsgálták – jellemzően az esti órákban vagy hétvégén.

A NAV munkatársai az ellenőrzések több mint 25 százalékánál tapasztaltak alapvető mulasztást annak ellenére, hogy Adótraffipax rovatában a hivatal előre jelezte az akciót. Volt, ahol a nyugtaadás maradt el, de lebukott olyan vállalkozó is, aki feketén foglalkoztatta alkalmazottait. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésekre számíthatnak. Kiugróan sok volt az online pénztárgépekkel és a készpénzkészlettel kapcsolatos szabálytalanság. A revizorok tízből hét esetben bukkantak hibára, leggyakrabban kasszahiányt vagy -többletet találtak az árusoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!