2019.09.16. 17:00
Homoktövis terem a ságodi kertben
Gyógyító és immunerősítő hatásáról ismert növény a homoktövis. Levele gyógyteaként fogyasztható, de legértékesebb a termése, a borsónyi méretű, okkersárga bogyói, amelyek fürtökben nőnek a hajtásokon.
Tóth József leszedi és fagyasztóban tartja a homoktövis termését Fotó: Katona Tibor
A ságodi városrészben lakó Tóth József a kertjükben levő homoktövisbokrokról egyenként mintegy harminc kiló termést szüretelt.
– Idén kicsit később kezdett érni, két hete szedtük először, és körülbelül egy hónapig tart ez az időszak. Ezeket a bokrokat hat éve ültettem, akkor kezdett elterjedni a homoktövis híre, még nem nagyon ismerték az emberek. Kell hozzá egy kis kitartás, mert öt év alatt fordul termőre a növény. Nem válogat a talajokban, ez a föld például kötött, agyagos, mégis jól érzi magát, szépen fejlődik. Az igaz, hogy rendszeresen trágyázom a tövek környékét, és nyáron öntözöm – fogalmazott a kistermelő, aki családi szükségletre termeszti a homoktövist.
Tóth József elmondta, a növény hosszúkás levelét megszárítják teának, azt is fogyasztja, a bogyókból pedig levet készítenek.
– Mivel mínusz 40 fokig nem fagy meg a bogyója, a termőhajtásokkal együtt levágom, és a fagyasztóban tartom a termést. Így egész évben van friss homoktövisünk. Úgy készítjük, mint a paradicsomlét. Többszöri tisztítás után ledaráljuk, lepasszírozzuk a bogyókat, 45 fok körüli hőmérsékleten gőzölve kezeljük, és kis üvegekben eltesszük. Lehet vízzel, vagy akár teában hígítva fogyasztani, én például időnként hígítás nélkül iszom belőle két-három centilitert. Ki tudja, van-e valami köze hozzá, de hetvennégy évesen nem szedek semmilyen gyógyszert – mondta Tóth József.
A növényárudákban már nem számít ritkaságnak a homoktövis, oltványként vásárolható, és ősszel, tavasszal is lehet ültetni. A kistermelő arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredményesség, a szép termés nyitja az öntözés és a tápanyag-utánpótlás.
Interneten rákeresve az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése szempontjából értékes növényre, kiderült: az emberi szervezet szinte valamennyi részére jótékony hatással van. Hosszú is lenne felsorolni a megfázástól az onkológiai és nőgyógyászati problémákig terjedő ajánlásokat.
Előfordulásával kapcsolatos érdekesség, hogy hazánkban is őshonos, de már csak Újpest határában maradtak természetes populációi, és védett növénynek nyilvánították. A termesztéséről szóló szakirodalom szerint művelési módtól függően a növény élete 10-20 évre tervezhető. Ültetéséhez szolgáló tanács még, hogy burgonyafélék és kajszibarack helyére lehetőleg ne kerüljön.