Gazdaság

2017.05.15. 18:20

Titokban kötött szerződések - Tizennyolcmilliárdot követel az unió

BUDAPEST - Szabálytalan körülmények között költöttek el uniós pénzeket 2003-2008 között, ezért 18 milliárd forintot kell most visszafizetni az állami költségvetésből. Az ügyben Gyurcsány Ferenc feleségéhez vezetnek a szálak.

Mediaworks

Az Európai Bizottság szabálytalan közbeszerzéseket tárt fel a 2007-2008-as uniós gazdasági ciklus ellenőrzésekor, ezért Magyarországot összesen 18 milliárd forint visszafizetésére kötelezték. Az ügy egy informatikai fejlesztéshez, az EMIR projekthez kapcsolódik. A Miniszterelnöki Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nyolc szerződést kötött a Welt 2000 Kft.-vel. Mindezt úgy, hogy nem tettek közzé nyilvános ajánlatot, egyszerűen csak titokban meghívták a Welt 2000 Kft.-t, amely egyesével elnyerte a megbízásokat.

Csakhogy a vizsgált esetekben nyílt versenytárgyalást kellett volna lefolytatni, ez mégis elmaradt, ráadásul úgy, hogy az NFÜ és jogelődje tisztában volt vele, hogy a zárt tárgyalásos eljárás jogsértő - derül ki a dokumentumokból.

Az ügyben meghatározó szerepet játszott Heil Péter, aki a megkötött nyolc szerződésből hármat írt alá. Heil 2002-2007 között az NFÜ és jogelődje elnökhelyettese volt, majd dolgozott több minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban. A 2010-es kormányváltás után tanácsadási igazgató lett az Altus Zrt.-nél, amely Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke és felesége, Dobrev Klára üzleti érdekeltségébe tartozik. Dobrev Klára 2002-től ugyancsak az NFÜ jogelődjének elnökhelyettese volt 2004 augusztusáig.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke és felesége, Dobrev Klára. Tisztázniuk kell felelősségüket
Fotó: MW

Az Origo.hu emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége nem pusztán "mezei" elnökhelyettese volt az NFÜ jogelődjének, hanem alá tartozott a monitoring-módszertani főosztály, amely az egész EMIR-rendszert gondozta. Ráadásul az illetékes tárcaközi bizottság 2003-as és 2004-es üléseiről készült jegyzőkönyvek tanúsága szerint az EMIR-ről szóló napirendi pontok témafelelőse mindig Dobrev Klára volt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyészségen a Welt 2000 Kft. tevékenysége kapcsán.

Budai Gyula (Fidesz) országgyűlési képviselő azt mondta: Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának tisztáznia kell felelősségét. Hozzátette: a Gyurcsány család "kezében összpontosultak az uniós támogatások", tekintettel arra, hogy ő volt a Miniszterelnöki Hivatal EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese. Mint fogalmazott: úgy tűnik, ismételten felszínre került egy olyan "családi biznisz", amelyet szervezetten hajtottak végre, és "átvágták", megkárosították vele Magyarországot.

Kérdésre válaszolva tegnap Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, bár a szocialisták kormányzása hét éve véget ért, a Magyarországot Brüsszelből sújtó büntetések szinte mindegyike 2010 előtti korrupciós ügyekhez köthető. Példaként a 4-es metrót is említette. A Welt Kft. ügyét pedig úgy értékelte: egy baráti cégen keresztül kiépített pénzcsatorna volt, amely a szocialisták irányába lejtett.

Gyurcsány Ferenc lapzártánk idejéig nem reagált az ügyben.

A mostani eset a metróbotrányt követő második legnagyobb korrupciós ügynek tekinthető Magyarországon.

 

Korábban megírtuk: az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése alapján a 452 milliárd forintos négyesmetró-beruházás több mint kétharmada, a gyanú szerint 272 milliárd érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 167 milliárdot pedig elloptak.

 

Az ügyben ugyancsak a Magyar Szocialista Párthoz és a Szabad Demokraták Szövetségéhez köthető személyek érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!